eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Miguel Díaz-Canel kubai elnök
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Verseket vitt a kubai elnök a Vatikánba

Megtörtént Ferenc pápa első magántalálkozója, mióta kijött a kórházból.

A Vatikán és Kuba közötti kapcsolatokról, valamint a helyi egyház szerepéről egyeztetett Ferenc pápa és a szigetország elnöke, Miguel Díaz-Canel - közölte a találkozót követően a Szentszék kedden.

Ez volt Ferenc pápa első magánaudienciája azóta, hogy a katolikus egyházfő kórházi kezelése után, múlt pénteken visszatért a Vatikánba. A találkozóra a pápai lakosztályként ismert Szent Márta-házhoz közeli audienciateremben került sor.

A kubai elnököt a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros is fogadta, jelen volt a szentszéki államtitkárság külügyi kapcsolataiért felelős titkárhelyettes, Daniel Pacho is. A vatikáni sajtóközlemény szerint a megbeszélésen szó volt a két ország közötti kapcsolatok jelentőségéről. A felek felidézték II. János Pál pápa huszonöt évvel ezelőtti kubai látogatását.

Érintették az ország helyzetét, és azt a támogatást, melyet a helyi egyház tud biztosítani, mindenekelőtt humanitárius téren.

A kubai elnök vatikáni látogatásával egy időben egy tucatnyi tüntető a Vatikántól nem messzi Angyalvárnál tiltakozott a szigetország politikai vezetése ellen.

A kubai elnökök közül elsőként Fidel Castro járt a Vatikánban 1996 novemberében, amikor II. János Pál fogadta.

Öccse és utóda, Raúl Castro 2013 márciusában részt vett az argentin pápa beiktatási szertartásán, majd 2015 májusában találkozott Ferenc pápával az apostoli palotában. Ferenc pápa 2015 szeptemberében utazott Kubába, és 2016 februárjában Havannában találkozott Kirill orosz ortodox pátriárkával.

A negyven perces találkozó végén Ferenc pápa egy galambot ábrázoló bronzszobrot ajándékozott a kubai elnöknek, mely a békét jelképező olajfaágat tart a csőrében. Miguel Díaz-Canel a többi között kubai költők versesköteteit adta át a pápának.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×