eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Omlásveszély - Halálát várja egy teljes svájci falu

A lakosságot előzőleg kimenekítették, mert voltak jelek. Brienz hamarosan eltűnhet a térképről.

Majdnem elsodorta egy sziklaomlás Brienz svájci hegyi falut péntek hajnalban - tájékoztattak a helyi hatóságok a Twitteren.

A kőomlás este 11 és éjfél között történt, és az egész völgyet betöltötte hangos robaja. Az első felvételek alapján úgy tűnik, hogy nem keletkezett kár a faluban. Hogy ez valóban így van-e, azt a nap folyamán egy helikopteres repülés során fogják ellenőrizni.

A több évszázados múltra visszatekintő település nyolcvanfős lakosságát még májusban elővigyázatosságból kimenekítették.

Christian Gartmann önkormányzati szóvivő elmondta: a szikla- és kőtörmelék teljesen eltorlaszolt egy utat.

"Jelenleg abból indulunk ki, hogy nem ez volt az utolsó" omlás - tette hozzá.

A hatóságok a legmagasabb riasztási fokozatot hirdették ki, és lezártak két utat és egy vasútvonalat a Graubünden kantonban található Albula környékén. A Tour de Suisse kerékpáros verseny hatodik szakaszának kiindulópontját pénteken La Pontból Churba helyezték át.

Geológusok szerint a Brienz feletti hegy évezredek óta mozgásban van, de a folyamat az elmúlt húsz évben felgyorsult, és kétmillió köbméternyi kő leomlása fenyegeti az 1150 méter magasan fekvő alpesi falut.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×