eur:
395.12
usd:
365.44
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Patikasztrájk Németországban – a kormány nem enged

A tartós gyógyszerhiány, a növekvő bürokrácia és a többletmunka ellenére alacsonynak tartott honorárium miatt lázadtak fel a német gyógyszerészek.

A gondok a Covid-járvány óta tartanak, és noha a koronavírus-hullám már a múlté, a helyzet, a megítélésük szerint, alig javult. A szervezők az országos tiltakozó naptól remélik, hogy a súlyosnak vélt helyzetre az illetékesek pozitív választ adnak bár az első reagálások nem erre utalnak.

A tiltakozás élére a német gyógyszerészek szövetsége (ABDA) állt. A szövetség elnöke egy interjúban a politikusok mellett a betegbiztosító-társaságokat "takarékossági őrülettel" vádolta. A gyógyszertárakat a rendkívüli takarékossági mániával teszik tönkre, és az országos tiltakozó akcióval erre kívánják felhívni a figyelmet hangsúlyozta az elnök.

A tiltakozásban a patikák 88 százaléka vesz részt. Egyedül a sürgősségi gyógyszertárak tartanak nyitva.

A patikák száma az elmúlt években fokozatosan csökkent. A tendencia 2023 első negyedévében is folytatódott, és 17 939 gyógyszertárral újabb negatív rekord született. A szövetség adatai szerint negyven év óta nem jegyeztek fel ilyen kevés gyógyszertárat.

A tiltakozás keretében a gyógyszerészek több tartományban nagygyűléseket tartanak, és ugyancsak több helyütt tiltakozó felvonulásokat terveztek. A gyógyszerészek szövetsége ismételten az egészségügyi politika hiányosságait rótta fel a kormánynak. A gyógyszerellátás javítása érdekében gyógyszertárak számára nagyobb önállóságot követelt.

A nyilatkozat ezúttal is hangoztatta, hogy a gyógyszertári alkalmazottak megnövekedett munkája ellenére a többletmunka nem jár együtt a pénzügyi elismeréssel. A szövetség ezzel összefüggésben a receptekkel kapcsolatos úgynevezett tanácsadási díj növelését sürgette. Követelte továbbá a patikák számára egy új átalányösszeg bevezetését is azon erőfeszítések ellensúlyozására, amit a gyógyszerészek tesznek az ellátás javítása érdekében. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy más egészségügyi intézmények, így például az orvosi rendelők, valamint a klinikák a biztonságos betegellátás érdekében többletfizetésben részesültek.

Az egészségügyi miniszter azonban az országos tiltakozáshoz időzített nyilatkozatában elutasította gyógyszertári alkalmazottak magasabb díjazását.

Karl Lauterbach megértését fejezte ki az ágazat igényei iránt, ugyanakkor azzal érvelt, hogy a költségvetési többletforrások hiánya és a kötelező egészségbiztosítási járulékok növekedése miatt jelenleg nincs mód ilyen lépésre.

A betegbiztosító társaságok szövetsége ugyancsak elvetette a magasabb díjazást célzó követeléseket. A társaság szerint a gyógyszertári alkalmazottak jövedelme fokozatosan növekszik, többek között azért, mert az átalánydíjakon kívül a patikák az eladott gyógyszerek utáni pótlékot is megkapják.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×