eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia párt vezetője int riportereknek a jobbközép pártok csúcstalálkozója után a római Villa Grandénál 2021. december 23-án. Berlusconi 2022. január 22-én visszavonta tervezett jelölését az államfői posztra. A többfordulós államfőválasztás a római parlamentben január 24-én kezdődik, naponta egy szavazást tartanak.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Roberto Monaldo

Véget ért egy éra: így emlékezik a világ Silvio Berlusconira

A volt olasz kormányfő hétfőn, kórházban hunyt el. Olasz politikusok és a nemzetközi politikai élet szereplői is részvétüket nyilvánították.

Az olasz védelmi miniszter, Guido Crusetto az elsők között volt, akik reagáltak Berlusconi halálhírére. a BBC tudósítása szerint a következőképp fogalmazott: nagy űrt hagy maga mögött a politikus.

"Egy éra véget ért, egy új kezdődik el. Nagyon kedveltem. Isten vele, Silvio Berlusconi!"

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök hosszan írt az elhunyt politikusról a Twitteren. "Sokan szerették, sokan gyűlölték, de hatása a politikára, a gazdaságra, a sportra és a televíziózásra tagadhatatlan. Olaszország együtt gyászol családjával, szeretteivel, cégeivel és pártjával. Akik szerették őt, azokat őszintén ölelem. Ezekben az órákban magammal hordozom találkozásaink emlékét, vitáinkat és összeütközéseinket" - írta.

Az Olaszország Fivérei párt, a 2022-ben miniszterelnökké választott Giorgia Meloni pártja is részvétét nyilvánította halála kapcsán.

"Úgy fogunk rá emlékezni, mint az olasz politikai történelem egyik legfontosabb, legmeghatározóbb és legelismertebb alakjára."

Berlusconi és Meloni között feszült volt a viszony, mivel a férfi egyszer lekezelőnek, főnökösködőnek, arrogánsnak és sértőnek nevezte a mostani miniszterelnököt. Giorgia Meloni videóban emlékezett meg meg most az elhunytról.

"Vele Olaszország megtanulta, hogy nem szabad hagynia, hogy korlátozzák" - figyelmeztetett.

Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes nagy olasznak és nagyszerű barátnak nevezte egykori politikai vetélytársát.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke egy tweetben úgy jellemezte Berlusconit, mint "harcost, aki a jobbközép pártot vezette, és nemzedékek óta meghatározó szereplője volt az olasz és európai politikának".

Mark Rutte holland miniszterelnök "erős személyiségként" emlékszik Berlusconira. Berlusconi harmadik olasz miniszterelnöki ciklusa alatt választották Ruttét először miniszterelnöknek.

"Ő volt az első olasz miniszterelnök, akivel együtt dolgoztam, markáns és szenvedélyes politikusként fogok rá emlékezni" - írta Rutte.

Carlo Ancelotti, aki két BL-t nyert az AC MIlannal, amikor annak tulajdonosa Berlusconi volt, hűséges, intelligens és őszinte emberként hivatkozott megemlékezésében Berlusconira. "A mostani szomorúság nem feledteti velem a boldog időket, amelyeket együtt töltöttünk" - írta.

Az AC Milan is elköszönt felejthetetlennek nevezett egykori elnökétől.

"Holnap új ambíciókról fogunk álmodni, új kihívásokat teremtünk, új győzelmekre törekszünk. Ezek a jót, az erőset és az igazat fogják képviselni, azt, ami bennünk rejlik, mindannyiunkban, akik osztoztunk abban a kalandban, hogy életünket a Milan nevű álomhoz kössük.

Köszönjük, elnök úr. Mindig velünk marad"

- írta a csapat.

A politikus 2018 óta az AC Monza focicsapat tulajdonosa volt: a csapat így emlékezett meg róla:

"Örökké velünk. Adriano Galliani és az egész AC Monza gyászolja Silvio Berlusconit. Egy soha be nem tölthető űrt hagy maga után, örökké velünk marad. Köszönünk mindent, elnök úr."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×