eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az amerikai légierő egyik, A-10 Thunderbolt II sugárhajtású csatarepülőgépe a Defender Europe nemzetközi gyakorlattal kombinált Summer Shield elnevezésű  hadgyakorlaton a lettországi Adaziban 2022. május 27-én. A Summer Shield műveletet a lett hadsereg szárazföldi erőinek gépesített gyalogdandárja vezeti. A hadgyakorlaton a NATO megnövelt előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében Lettországban szolgáló lett, litván, dán, amerikai, brit és szlovák egységek vesznek részt.
Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

Most elválik, hogyan reagál a NATO légi ereje egy tagállam megtámadására

A védekezés áll a középpontban a NATO történetének szombaton kezdődő legnagyobb szabású légi hadgyakorlatán – fogalmazott az InfoRádiónak Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Az Air Defender 23 (Légi védelmező 23) nevű gyakorlaton mintegy 25 tagország vesz részt együttvéve 250 repülőgéppel és közel tízezer katonával. A dolog lényegét az adja, hogy a múlt évi madridi NATO-csúcson az a döntés született, hogy az észak-atlanti szövetségnek meg kell erősítenie a kollektív védelmi képességeinek elemeit. A mostani gyakorlaton tehát a tagállamok több napon keresztül és több elemre bontva a közös légi műveletek forgatókönyveit gyakorolják, ami egyfajta demonstrációként is felfogható az idei vilniusi találkozó előtt – magyarázta a szakértő.

Eredeti tervek szerint a főként Németország légterében zajló gyakorlat legfontosabb elemeként azt szimulálják, hogy a NATO légi ereje hogyan reagálna arra, ha egy tagállamát megtámadnák. A műveletben résztvevő 250 repülőgépből nagyságrendileg 100 amerikai, ami voltaképp azt mutatja, hogy Washington milyen nagy mértékben elkötelezett a szövetség mellett, „de talán ami ennél is fontosabb, hogy 100 darabot pedig az európai tagok adnak”.

Az NKE tudományos munkatársa hozzátette: a gyakorlat során a tagországok légi erejének a lehető leggyorsabban át kell települnie majd az értesítést követően a németországi támaszpontokról a megtámadott államba, amit aztán meg kell védenie. A kisebb, rövidebb forgatókönyvek légi felderítést, légi utántöltést, de akár légi harcokat is magában foglalhatnak, illetve a személyi állománynak és haditechnikai eszközöknek az áttelepítését is.

Kiemelendő, hogy a szombaton kezdődő, 12 napos légi hadgyakorlat az orosz területektől távol zajlanak majd, amiről előzetesen mind az európai közvéleményt, civileket, mind pedig a térség fontos szereplőit, így Oroszországot is tájékoztatták arról, hogy hol és mi fog történni. A NATO kifejezett hangsúlyt fektet arra, hogy Kalinyingrád térségét, tehát az oroszok exklávéját a Balti-tenger partján meg se közelítsék, elkerülendő annak a látszatát is, hogy a gyakorlat Oroszország ellen irányulna – mondta a szakértő.

A központ Németország lesz, de hollandiai és csehországi bázisokat is használnak. Csiki Varga Tamás szerint Bundeswehrnek több szempontból is fontos, hogy egy ilyen volumenű gyakorlatot „láthatnak vendégül”, amivel a NATO melletti német elköteleződést is demonstrálni kívánják, illetve azt, hogy az egyik legnagyobb kontinentális hatalomként Németországra „lehet számítani”.

Bár Németország Hollandiával és Csehországgal évek óta mélyülő katonai együttműködésben van, ami adott esetben arra is kiterjedhet, hogy alegységek szintjén közös parancsnokság alá rendeljék erőiket, a légierő esetében nem egészen ez a meghatározó.

Németország mindenképp szeretné bizonyítani, hogy képes egy ilyen komplex műveletet – a logisztikában, hadműveleti tervezésben és végrehajtásban – összefogni, megerősítve egyben azt a képet, hogy az európai szövetségesek Belinben is megbízható partnerre lelnek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×