eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Flag of Finland, Sweden and NATO. Sweden and Finland joining NATO. Expansion of the alliance to the East. All isolated on white background. Template for design and infographics.
Nyitókép: Elena Ivanova/Getty Images

NATO-főtitkár: folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Isztambulban közölte, hogy Törökország, Svédország és Finnország június közepén folytatja a tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról.

Stoltenberg a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján elmondta: a török államfővel megállapodtak abban, hogy az érintett három ország képviselői a június 12-vel kezdődő héten ismét összeülnek megvitatni a kérdést.

A török parlament március végén Finnország csatlakozását jóváhagyta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), de Svédországét még nem. Ankara szerint ugyanis Stockholm a Törökország és az Európai Unió által is terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak ad menedéket.

A NATO-főtitkár szombaton arról beszélt, hogy Törökország biztonsági aggodalmai legitimek, de Svédország konkrét lépéseket tett a kételyek eloszlatását illetően.

Stockholm teljesítette Ankarának tett vállalásait

- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Svédország NATO-csatlakozásának mihamarabb le kell zárulnia. Egyúttal aláhúzta: Svédország NATO-tagsága Törökországot is erősebbé teszi. Arra az újságírói kérdésre, hogy a július közepén rendezendő vilniusi NATO-csúcson Svédország már mint tag jelen lesz-e, Stoltenberg azt válaszolta, hogy szerinte ennek már rég eljött az ideje.

A Koszovóban kialakult feszültségről szólva a NATO-főtitkár köszönetet mondott Törökországnak, amiért további katonai egységet küldött a térségbe a már meglévő KFOR-békefenntartói mellé.

Stoltenberg felszólalásában leszögezte: a KFOR a NATO és ENSZ Biztonsági Tanácsa összes vonatkozó döntésének megfelelően, pártatlanul, Koszovó minden állampolgárát megvédve folytatja tevékenységét.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×