eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója a szenátus hírszerző bizottsága előtti meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Graeme Jennings

Titkos látogatást tett Kínában a CIA-igazgató

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség fejének útjáról a Financial Times számolt be, amerikai kormányforrásokat idézve.

A londoni üzleti napilap forrásai szerint William Burns májusban utazott Pekingbe, ahol kínai kormányilletékesekkel tárgyalt.

A Financial Timesnak nyilatkozó egyik amerikai kormánytisztviselő elmondta: kínai megbeszélésein Burns elsősorban a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát hangsúlyozta.

A brit lap kiemeli, hogy

Burns utazása jelzi, hogy a Fehér Házat mennyire aggasztja Peking és Washington kapcsolatainak romlása – áll a Financial Times kommentárjában.

A lap forrásai szerint Biden tavaly a CIA igazgatóját bízta meg azzal is, hogy próbálja meg lebeszélni Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház akkori elnökét Tajvan felkereséséről.

Kína és az Egyesült Államok kapcsolatai Nancy Pelosi hivatalos tajvani látogatása után újabb mélypontra süllyedtek, és Kína az amerikai képviselőház elnökének utazására válaszul nagyszabású katonai gyakorlatot hajtott végre a sziget közelében.

A Financial Times ugyanakkor felidézi szombati írásában, hogy Joe Biden a múlt hónapban, a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) hirosimai csúcsértekezletén kijelentette: „azonnali olvadást” vár a kétoldalú kapcsolatokban. Az amerikai elnök nem említett részleteket, de a brit lap hangsúlyozza, hogy

a CIA igazgatója Biden kijelentése előtt utazott Pekingbe.

Címlapról ajánljuk

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×