eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Román börtönőrök: őrizzék a politikusok a bűnözőket

Munkalassítással, illetve túlbuzgósággal tiltakoznak Romániában a szolgálati nyugdíjak tervezett reformja ellen a román börtönőrök.

"Jöjjenek a politikusok a bűnözőiket őrizni!" - címmel közölt helyzetjelentésében a szakszervezet börtönök bejáratát ábrázoló fotókkal adta hírül, hogy a "bürokratikus előírások" túlbuzgó betartása miatt, a rossz felszereltség és krónikus létszámhiány körülményei között szerdán a megszokott 45 perc helyett mintegy 2-4 órát vett igénybe az alkalmazottak bejutása szolgálati helyükre. Az elégedetlenségüket fehér karszalaggal is jelző börtönőrök azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mert a törvény nem teszi lehetővé számukra a munkabeszüntetést.

A börtönőrök a nem járulékalapú, úgynevezett "speciális" nyugdíjak tervezett reformja ellen tiltakoznak, amelyeknek a felszámolására, illetve korlátozására Románia kötelezettséget vállalt a helyreállítási tervben (PNRR), ennek teljesítése nélkül pedig nem hívhatja le a számára elkülönített uniós pénzforrásokat. A bukaresti koalíciós pártok vezetői által két napja közzétett tervezet a korkedvezményes nyugdíjak fokozatos kivezetését irányozza elő, amelyet a rendőrök, börtönőrök és katonák szolgálati nyugdíjára is kiterjesztenének.

Az FSANP szerint a kormánykoalíció "gondolkodás nélkül" végrehajtja a Világbank és az Európai Bizottság "parancsait", és sem formálisan, sem informálisan nem konzultált a szolgálati nyugdíjak reformjáról a védelmi, belügyi vagy igazságügyi tárcával. A szakszervezet szerint - ha nekik is 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt -

a börtönőrök "munkahelyükről mehetnek majd a koporsóba",

mert ebben a hivatásban "a várható élettartam mindössze 62 év".

A megmozdulásról beszámoló G4Media hírportálnak Florin Stoica, a Bukarest melletti jilavai börtön szakszervezeti vezetője elmondta: az ország 45 büntetés-végrehajtó intézetének 12 500 alkalmazottja közül több mint 8000 szerda reggel 7 és 11 óra között megtagadta a szabályzat betűjétől eltérő szolgálatot, például nem vitte ki az elítélteket dolgozni.

A szakszervezeti vezető szerint valójában 20 ezer börtönőrre lenne szükség, a büntetésvégrehajtási rendszerben 16 050 állás közül mintegy 3500 betöltetlen, a kormány ráadásul létszámstopot hirdetett, így a börtönőröknek állandóan túlórázniuk kell, és a szolgálati nyugdíjak esetleges lefaragása, vagy a korkedvezményes nyugdíjazás eltörlése miatt a szakszervezet tömeges kilépésüket jósolja.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×