eur:
394.73
usd:
370.61
bux:
65558.76
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
A Wagner orosz katonai magánvállalat toborzóplakátja egy moszkvai lakónegyedben 2023. április 12-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Meghalt a Wagner csoport külföldi zsoldosa Ukrajnában

Üzbegisztán bejelentette, hogy meghalt egy állampolgára, aki Ukrajna ellen harcolt a Wagner orosz félkatonai csoport zsoldosaként.

Egy helyi rendőri vezető közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a Wagner csoportban harcoló férfi holttestét az ország keleti részében fekvő Namangan repülőterén keresztül szállították haza, onnan vitték Fergana térségébe, ahonnan származik.

A hét végén az üzbég titkosszolgálat (SBG) jelentette be, hogy a férfi dróntámadásban halt meg, de az elesésének sem a helyét, sem az idejét nem nevezték meg. Az SBG szerint március óta ez már a második ilyen eset.

Az SGB szerint a férfi a családját akarta eltartani, pénzt akart keresni, amikor Oroszországba ment. Az orosz-ukrán határon azonban "heroint találtak nála",

Oroszországban letöltendő börtönbüntetésre ítélték, majd besorozták, hogy Ukrajna ellen harcoljon.

A Wagner csoport több ezer oroszországi elítéltet alkalmazott, szabadságot és jó fizetést ígérve.

Orosz statisztikák szerint a mintegy 35 millió üzbég közül több mint 800 ezren utaztak Oroszországba 2023 első negyedévében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×