eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Yellow radioactive waste barrels - nuclear waste dumping concept. 3D rendered illustration.
Nyitókép: andriano_cz/Getty Images

Atomfegyver-aggodalmak: több kérdésben megegyezhetett Irán és a NAÜ

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és Teherán rendeztek több, az iráni nukleáris létesítményekkel kapcsolatban korábban felmerült vitás kérdést - jelentette kedden az IRNA iráni állami hírügynökség.

Tavaly közzétett jelentésében a NAÜ felemlítette, hogy Irán három, korábban be nem jelentett létesítményében - a marivániban, a varaminiben és a turkuzábádiban - nukleáris anyagok nyomát találták.

Az IRNA mellett a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség is azt közölte, az egyeztetések során kitértek a NAÜ azon korábbi aggodalmára is, mely szerint az egyik helyen a NAÜ ellenőrei 83,7 százalékra dúsított uránrészecskék nyomaira bukkantak, ami nagyon közel áll a fegyvergyártáshoz szükséges minőséghez.

A hírügynökségek szerint a NAÜ lezárta az ezzel kapcsolatos vizsgálatot.

Az ügynökség a tervek szerint a héten nyújtja be az Iránról szóló negyedéves jelentését.

Teherán márciusban egyezett bele abba, hogy több iráni nukleáris létesítményben ismét bekapcsolják a megfigyelőkamerákat és gyakrabban fogadjanak nemzetközi ellenőröket.

Iráni médiaértesülések szerint azonban az újonnan felszerelt kamerák jelenleg nincsenek bekötve.

Az iráni nukleáris létesítményekben a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku rendelkezései értelmében szereltek fel megfigyelő kamerákat, amelyeket azonban tavaly eltávolítottak. A bécsi atomalku rendelkezett arról, hogy az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé teszik a Teheránnal szemben hozott nyugati szankciók feloldását. Az Egyesült Államok azonban 2018-ban kilépett a megállapodásból, az amerikai szankciók ismételten életbe léptek, és erre válaszul Teherán is visszavonta a megállapodásban vállalt egyes korlátozásait.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×