eur:
390.48
usd:
368.81
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Yellow radioactive waste barrels - nuclear waste dumping concept. 3D rendered illustration.
Nyitókép: andriano_cz/Getty Images

Atomfegyver-aggodalmak: több kérdésben megegyezhetett Irán és a NAÜ

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és Teherán rendeztek több, az iráni nukleáris létesítményekkel kapcsolatban korábban felmerült vitás kérdést - jelentette kedden az IRNA iráni állami hírügynökség.

Tavaly közzétett jelentésében a NAÜ felemlítette, hogy Irán három, korábban be nem jelentett létesítményében - a marivániban, a varaminiben és a turkuzábádiban - nukleáris anyagok nyomát találták.

Az IRNA mellett a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség is azt közölte, az egyeztetések során kitértek a NAÜ azon korábbi aggodalmára is, mely szerint az egyik helyen a NAÜ ellenőrei 83,7 százalékra dúsított uránrészecskék nyomaira bukkantak, ami nagyon közel áll a fegyvergyártáshoz szükséges minőséghez.

A hírügynökségek szerint a NAÜ lezárta az ezzel kapcsolatos vizsgálatot.

Az ügynökség a tervek szerint a héten nyújtja be az Iránról szóló negyedéves jelentését.

Teherán márciusban egyezett bele abba, hogy több iráni nukleáris létesítményben ismét bekapcsolják a megfigyelőkamerákat és gyakrabban fogadjanak nemzetközi ellenőröket.

Iráni médiaértesülések szerint azonban az újonnan felszerelt kamerák jelenleg nincsenek bekötve.

Az iráni nukleáris létesítményekben a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku rendelkezései értelmében szereltek fel megfigyelő kamerákat, amelyeket azonban tavaly eltávolítottak. A bécsi atomalku rendelkezett arról, hogy az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé teszik a Teheránnal szemben hozott nyugati szankciók feloldását. Az Egyesült Államok azonban 2018-ban kilépett a megállapodásból, az amerikai szankciók ismételten életbe léptek, és erre válaszul Teherán is visszavonta a megállapodásban vállalt egyes korlátozásait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×