eur:
389.28
usd:
367.37
bux:
55557.08
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen orosz tüzérek 152 milliméteres Hjacint-Sz önjáró löveggel lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyen.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Német hírszerzés a háborúról: Vlagyimir Putyin stratégiája beválhat

Vannak gyengeségek és meglepetések is, de...

Tizenöt hónappal az Ukrajna elleni orosz hadművelet megindultát követően sem láthatók felbomlás jelei Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerében - jelentette ki Bruno Kahl, a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnöke.

A német külföldi hírszerzés vezetője a berlini Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémián (BAKS) tartott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy - például a hadianyagszállításokkal kapcsolatos - szórványos bírálatokat leszámítva nincsenek a rendszer ingadozására, vagy összeomlására utaló jelek sem, bár ezt nem lehet teljesen kizárni.

"Oroszország továbbra is képes hosszú távon háborút folytatni" egyre újabb, frissen toborzott katonákkal - fejtegette Kahl. Mindez igaz a hadiiparra és lőszerellátásra is.

Mint mondta, e tekintetben szó sincs gyengeségről, vagy a tevékenységek esetleges összeomlásáról. Mindazonáltal vannak gyengeségek és meglepetések is, például, ami a hadsereg teljesítőképességét illeti. Azonban, ha a Nyugat felhagy Ukrajna szervezett támogatásával és védelme megszervezésével, Putyin stratégiája, miszerint időre és mennyiségre játszik, beválhat.

Kérdésre felelve, hogy a BND mikortól tudta, hogy Oroszország támadni készül, Kahl elmondta, hogy "mintegy 14 nappal a háború kezdete előtt olyan jelenségeket figyelhettünk meg, amelyeket nem lehetett másképp értelmezni".

Az ukrajnai orosz hadművelet 2022. február 24-én indult.

Kahl egyben visszautasította azokat a bírálatokat, miszerint az amerikai és brit hírszerzés sokkal korábban számolt a támadással, mint a német partnerszervezet.

Kahl szerint Putyin a döntést a támadásról számos olyan tényező alapján hozta meg, "amely nem a rakéták és harckocsik számolgatásának" függvénye volt.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×