eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Felvonják az ukrán zászlót a Kijev közelében fekvő Bucsában tartott megemlékezésen 2023. március 31-én. Egy évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel az ukrán csapatok Bucsát, ahol az orosz katonák mészárlást követtek el civilekkel szemben, a helyi hatóságok adatai szerint 458 embert öltek meg. Oroszország tagadja a vádakat. A mészárlás ügyében jelenleg nemzetközi vizsgálat zajlik.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Peking szerint az ukrán zászló politikai propaganda

Kínában arra szólították fel a nagykövetségeket, hogy távolítsák el a politikai propagandát épületeikből.

A nagykövetségek az ukrajnai háború kezdete után helyeztek el épületeik külső falain ukrán zászlókat: Peking kérése kétségkívül ezek eltávolítására irányul - írja a The Guardian.

A kínai külügyminisztérium május 10-én küldött közleménye a következőket kéri: "Ne használják az épület külső falait politikai propaganda megjelenítésére, hogy elkerüljék az országok közötti viták szítását"

A Reuters által megkérdezett négy pekingi diplomata szerint a "politikai propaganda" kifejezés az ukrán zászlóra utalt. A közleményt "minden nagykövetségnek és nemzetközi szervezet kínai képviseletének" címezték.

Az Egyesült Királyság, Kanada, az Egyesült Államok és az EU pekingi képviseletei, valamint más nagykövetségek szolidaritásuk jeléül helyezték el az ukrán zászlót épületükön vagy az előtt. A nagykövetségek gyakran más zászlókat is kitűznek, hogy kifejezzék támogatásukat - használták már ilyen célra az LMBTQ+ közösség Pride-zászlaját is. Egy diplomata azt mondta, hogy képviseletük nem szándékozik eleget tenni a kérésnek.

Oroszország 2022. februári ukrajnai invázióját a nyugati országok elítélték, de a Moszkvával szoros szövetségben álló Kína nem. Hszi Csin-ping, az ország vezetője megpróbálta magát közvetítőként pozicionálni a konfliktusban, miközben egyértelmű támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét. Márciusi moszkvai látogatásán Hszi Csin-ping dicsérte Putyin "erős vezetését", és idén áprilisig nem beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ezen a héten azonban Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője és korábbi oroszországi nagykövete kétnapos látogatásra érkezett Ukrajnába, egy európai körút részeként. Li útjáról nem hoztak nyilvánosságra hivatalos részleteket, de ő a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki a háború kezdete óta Ukrajnába látogatott.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma nem kívánt nyilatkozni, míg az Egyesült Államok, az EU és Kanada külügyminisztériumai nem reagáltak a megkeresésre, csakúgy, mint Kína.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×