eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a járási elöljárók részére rendezett tanácskozáson az ankarai államfői palotában 2019. október 24-én. Erdogan ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amikor eljön az ideje, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé. A török hadsereg október 9-én offenzívát indított az Észak-Szíriában harcoló kurd milíciák ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Elnöki sajtószolgálat

A németországi törökök egyértelműen letették a voksukat

A hivatalban lévő török államfő ezúttal is jobban szerepelt a németországi törökök körében, mint saját hazájában.

Recep Tayyip Erdogan 49,51 százalékkal nyerte meg a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját, de az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót kell tartani. A nem hivatalos végeredmény szerint Kemal Kilicdaroglu fő ellenzéki jelölt a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg. Az elemzők többsége a hivatalban lévő elnök győzelmét jósolja a második fordulóban is, de az ellenzéki meglepetés teljességgel nem zárható ki. Egy ilyen meglepetés azonban aligha a Németországban élő, másfél milliós, egyben legnagyobb számú külföldi török közösségen múlik. Körükben ugyanis Erdogan "földcsuszamlásszerű" győzelmet aratott.

A CNN Türk hírügynökség adatai szerint az elnök Németországban a voksok 65,4 százalékát szerezte meg, míg riválisa, Kemal Kilicdaroglu mindössze a voksok 32,61 százalékához jutott. A külföldön élő mintegy hárommillió török 2014 óta szavazhat. Pontosan azóta, hogy Erdogan a tizenegy évig tartó miniszterelnöki tisztségről az államfői posztra váltott.

A legutóbbi, 2018-ban tartott elnökválasztáson a németországi törökök 64.8 százaléka szavazott Erdoganra, aki akkor a szavazatok összesen 52,6 százalékkal nyert.

Sőt öt évvel ezelőtt az ipari Ruhr-vidék török szavazói körében az Erdogan-tábor támogatottsága 70-75 százalékos volt.

A német tartományok közül a legtöbb török szavazó – szám szerint több mint 500 ezer – pedig a Ruhr-vidéki Észak-Rajna-Vesztfália tartományban él.

A hivatalban lévő államfő sikeres szereplése némileg ellentmond az előzetes felméréseknek a németországi törökök körében is. A választások előtti közvélemény-kutatások ugyanis arról tanúskodtak, hogy a magas törökországi infláció, a gyenge lábakon álló gazdaság és a februári, pusztító erejű, 57 ezer ember halálát okozó földrengés megtépázta tekintélyét a németországi törökök szavazók táborában is.

Egyes felmérések szerint a németországi törökök jóval nagyobb számban járultak az urnák elé, mint a legutóbbi választásokon. Az esseni Német Tanulmányok Központja Intézet szerint a növekedés 19 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×