eur:
390.56
usd:
368.81
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Shallow depth of field image taken of yellow law enforcement line with police car and lights in the background.
Nyitókép: carlballou/Getty Images

Egy vagyont fizettek az áttetsző állatokért, aztán jöttek a rendőrök

Összesen huszonhét embert tartóztattak le szerdán Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban és Lengyelországban, akik egy üvegangolnával kereskedő nemzetközi csempészhálózat tagjai voltak - jelentették be csütörtökön a nyomozók.

A francia és a spanyol csendőrség vezette akció során 1,5 tonna élő, fiatal angolnát foglaltak le. A halakat szabadon engedik.

Franciaországban egy angolnalárvákkal teli illegális halastavat fedeztek fel a hatóságok, míg Spanyolországban több tonna, fogyasztásra alkalmatlan, fagyasztott angolnát foglaltak le, amelyek sem egészségügyi ellenőrzésen nem estek át, sem a származási helyük nem volt feltüntetve.

Az európai angolna (Anguilla anguilla) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a kihalással fenyegetett fajok között szerepel, halászatát kvótákkal védik.

A fiatal korukban áttetsző testük miatt üvegangolnának hívott halakat aranyárban mérik az ázsiai feketepiacon.

A francia csendőrség becslése szerint 2021 és 2023 között csaknem négy tonna üvegangolnát csempésztek külföldre Franciaországból mintegy 1,18 millió eurós (438 millió forint) haszonnal. A spanyol csendőrség úgy tudja, hogy Spanyolországban 14 tonna üvegangolna és 31 tonna kifejlett angolna kerülhetett a csempészek markába 6,7 millió euró értékben.

Franciaországban mintegy 115 ügynök vett részt a 2021-ben indított nyomozásban, amelynek során kiderült, hogy halászok és kereskedelmi tisztségviselők is részt vettek a halászati kvótákkal védett faj illegális kifogásában.

A halak ázsiai közvetítőkön keresztül, európai repülőtereket használó utasok segítségével jutottak el a célországba. Párizs környékén és a belgiumi Antwerpenben is találtak illegális halastavakat.

A hatóságok egy lengyelországi vállalatnál is vizsgálódtak. A céget azzal gyanúsítják, hogy az Ázsiába irányuló csempészet fedőcége volt.

Az üvegangolnát 2010 óta tilos kivinni az Európai Unióból. A halak illegális kereskedelmének éves értéke a becslések szerint hárommilliárd euróra tehető. Az üvegangolna kilójáért 700-900 eurót fizetnek Franciaországban, miközben Ázsiában akár 5000 eurót is adnak érte.

Az európai angolna állománya hetvenöt százalékkal csökkent az elmúlt harminc évben, és ennek egyik oka a csempészet.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×