eur:
388.96
usd:
360.93
bux:
68800.15
2024. május 7. kedd Gizella
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. április 20-án közreadott képen gyakorlatozásra száll fel egy orosz Tu-160-as stratégiai bombázó repülőgép egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Orosz felderítő repülőgépeket fogtak el a Balti-tenger felett

A német és a brit légierő vadászgépei három orosz felderítő repülőgépet tartóztattak fel a Balti-tenger felett nemzetközi légtérben. Mivel a balti államoknak nincs saját vadászgépük, a NATO biztosítja a légteret Észak-Kelet-Európában. A Bundeswehr közlése szerint a három közül kettő katonai gép volt, mégpedig Szu-27 és Il-20 típusúak. Az orosz gépek radar-válaszjeladó nélkül repültek, így nem is reagáltak az elfogó gépek hívásaira.

A mostani alig egy héten belül a második ilyen jellegű eset volt. A múlt hét elején egy orosz katonai gépet fogtak el Kalinyingrád körzetében, az Il-20-as szintén transzponder nélkül repült.

A Bundeswehr riadóosztaga azonnal elindult a mecklenburg-elő-pomerániai bázisról a gép elfogadására. Az orosz katonai gép repülési terv, illetve a légiforgalmi irányító központtal való érintkezés nélkül repült.

Német hírforrások a mostani eset kapcsán utaltak arra, hogy mivel Észtország, Lettország és Litvánia nem rendelkezik saját vadászgépekkel, a NATO 2004 óta biztosítja a balti légteret. Ennek keretében a szövetségesek rendszeres váltásban harci gépekkel, illetve a szükséges személyzettel látják el az Oroszországgal határos balti államok védelmét.

A rotációnak megfelelően április eleje óta – nyolc hónap után – a Bundeswehr a brit királyi légierőnek adta át a Balti-tenger feletti légtér felügyeletét. Az erről szóló megállapodás értelmében ugyanakkor április végéig a német légierő támogatást nyújt a briteknek.

Május elejétől azonban ez a feladat a brit szövetségesre hárul.

Jelenleg a német és a brit vadászgépek vegyes osztagokban járőröznek a balti légtérben. Mivel mindkét légierő a brit, német, olasz és spanyol összefogással létrehozott Eurofighterrel repül, egyszerűbb a közös műveletek összehangolása.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×