eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Penghu, 2017. május 25.Tajvani katonák a hadsereg 33. alkalommal megrendezett Han Kuang (Kínai Dicsőség) fedőnevű hadgyakorlatán a dél-tajvani Penghuban 2017. május 25-én. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Tajvan: Dél-Korea és Kína között is nő a feszültség

Elfogadhatatlannak nevezte a kínai külügyminiszter-helyettes a dél-koreai elnök a héten Tajvanról tett kijelentéseit – jelentette be a kínai külügyi tárca, hozzátéve, hogy Szun Vej-tung Dél-Korea pekingi nagykövetének is jelezte kifogásait.

Jun Szok Jol dél-koreai államfő a héten a Reuters hírügynökségnek adott interjút, melyben azt mondta, a feszültség azért nőtt a Tajvani-szoros térségében, mert erővel próbálják megváltoztatni a status quót.

"Tajvan ügye nem kizárólag Kínára és Tajvanra tartozik, hanem - Észak-Koreához hasonlóan - globális kérdés" - mutatott rá.

Szun Vej-tung ezzel szemben úgy vélte, a két Korea és Tajvan ügyében nem lehet párhuzamot vonni.

"Mind Észak- és Dél-Korea szuverén államok, az ENSZ tagjai.

Közismert tény, hogy a Koreai-félsziget és Tajvan ügye jellegében és földrajzi elhelyezkedésében is eltér, össze sem hasonlítható a kettő"

- jelentette ki ezzel szemben Szun Vej-tung.

A miniszterhelyettes egyúttal azt is az elnök szemére vetette, hogy az interjú során nem említette meg az egy Kína elvét.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Jun Szok Jol szavait a kínai külügyi tárca korábban is bírálta, melyre válaszul Dél-Korea behívatta Kína szöuli nagykövetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×