eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjére érkezik a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat

Új sorozási rendszer: úgy mozgósít Vlagyimir Putyin, hogy be sem kell jelentenie

Az InfoRádió által megszólaltatott független szakértő szerint vége a házról házra járkáló katonai rendőrök világának, aki megkapja a Goszuszlugi értesítését, már el sem tudja kerülni a behívást - aki megpróbálja, annak ugrik az útlevele.

Az utóbbi időben több, a katonai szolgálattal kapcsolatos törvényt módosítottak Oroszországban. Megemelték például a kötelező sorkatonaság korhatárát, valamint szigorították a behívást is.

Zemplényi Lili független szakértő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb mozgósításra készülhet, amit – az új szabályoknak köszönhetően – már be sem kell jelentenie.

"Ezek a módosítások mind azt szolgálják, hogy egy minél nagyobb bázis álljon rendelkezésre, másrészt az orosz behívási rendszer hatékonyságát szeretnék növelni" – mondta.

A hatékonyságnövelésre azért volt szükség – folytatta –, mert amikor tavaly szeptemberben Putyin elnök bejelentette a részleges mozgósítást, az hatalmas pánikot váltott ki, az új rendszerben pedig már magát a bejelentést is el tudja kerülni, így pánik sem lesz.

A legnagyobb módosítást az orosz katonai dokumentáció digitalizálása jelenti.

"Szeptemberben, amikor a részleges mozgósítás elindult, akkor az egész katonai rendszer még papíralapon működött. A háromszázezer ember behívásakor a rendőrök házról házra jártak, hogy kézbesítsék ezeket a papírokat, ez pedig bár növelte a katonai rendőrség aktivitását, kijátszhatóvá is tette a rendszert, mivel akkor lett érvényes a behívólevél, ha az ember aláírta, hogy ő ezt megkapta. Sok férfi nem nyitott ajtót, csak a családtagja, amikor a rendőrök megjelentek, és azt mondta, hogy az érintett fiatalember nincs otthon. Nem vették át a katonai leveleket" – magyarázta Zemplényi Lili.

A behívó ennélfogva lehetne egyszerűen e-mail alapú, de nem az. Van egy orosz online rendszer, amelynek Goszuszlugi a neve, ezen keresztül érkezik értesítés az érintetteknek, hogy levelet kaptak a katonai hivataltól, az üzenet megnyitásának pillanatától az tehát átvettnek minősül.

"Ha 20 napon belül ezen elektronikus üzenet kézhez vétele után nem jelenik meg az ember a katonai hivatalban, akkor nagyon komoly büntetéseket kaphat.

Ezek a büntetések sem voltak még szeptemberben. Az egyik legkomolyabb az útlevél tiltása. A részleges mozgósításkor nagyon sokan külföldre távoztak, 200 ezer ember hagyta el az országot egy héttel a bejelentés után" – mutatott rá a szakértő.

Arra számít tehát, hogy ha lesz is mozgósítás, arról konkrétan nem fogunk tudni, "nagyon diszkréten működik a rendszer" – foglalta össze Zemplényi Lili.

Az online rendszernek orosz szempontból az is előnye, hogy nem egyszerre terhelődik rá a katonai rendszerre a sok besorozott, az illetékesek maguk döntenek a sorozás és a kiképzés ütemezéséről, "szeptemberben egy hónap alatt kellett háromszázezer embert behúzni a rendszerbe, most ezt időben sokkal jobban szét lehet húzni, ez nagy mértékben növelni fogja az orosz rendszer hatékonyságát".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×