eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Nagy lehetőséget adott az EU Koszovónak

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta a Koszovó által kiállított útlevéllel rendelkezők vízummentes uniós beutazását lehetővé tevő, rövid távú tartózkodásra jogosító megállapodást - tájékoztatott az uniós parlament.

A megállapodás szerinti új szabályok hivatalos elfogadásukat követőn lehetővé teszik a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napos tartózkodásra vízum nélkül utazzanak az Európai Unióba. A tartózkodás célja üzleti út, turizmus, vagy családlátogatás lehet, munkavállalás nem.

A vízummentesség az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) rendeleteinek hatályos időpontjától, de legkésőbb 2024. január 1-jétől lesz alkalmazandó. A vízummentesség biztosítani fogja, hogy az egész nyugat-balkáni régió ugyanazon vízumrendszer hatálya alá tartozzon.

Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia számára 2009-ben, Albánia és Bosznia-Hercegovina számára pedig az EU 2010-ben vezette be a vízummentességet.

A megállapodást megerősítő uniós rendelkezést szerdán, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége írja alá Strasbourgban.

Emlékeztettek, az Európai Parlament a folyamat 2016-os kezdete óta támogatja a vízumliberalizációt Koszovóval, miután az Európai Bizottság a megállapította, hogy Koszovó teljesítette a vízumliberalizációs ütemterv valamennyi követelményét. Koszovó jelenleg a nyugat-balkáni régió egyetlen olyan országa, mely nem élvezheti a rövid távú uniós tartózkodást és a schengeni térségben való vízummentes utazást - tették hozzá.

A koszovói vízummenteség megadása nincs hatással az egyes uniós tagállamok Koszovó státuszával kapcsolatos álláspontjára.

Öt tagállam ugyanis - Ciprus, Görögország, Románia, Szlovákia és Spanyolország - továbbra sem ismeri el Koszovót önálló államként.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×