eur:
390.65
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2020. február 2-án. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Befogták a futót halálra marcangoló medvét Olaszországban

Megtalálták és befogták a JJ4 jelű nőstény medvét, amelyik április elején halálra marcangolt egy futót az észak-olaszországi Trentinóban – közölték a tartomány hatóságai.

A 26 éves Andrea Papi holttestét április 6-án találták meg. A fiatal futó egy Caldes falu melletti erdei ösvényen találkozott szembe a medvével, ami rátámadt és halálosan megsebesítette. A hatóságok azóta DNS-minták alapján keresték az állatot.

Kiderült, hogy a 17 éves nőstény medve korábban már két másik embert is megtámadott Trentinóban. A tartomány vezetése leölési parancsot adott ki az állatra, de annak végrehajtását egy közigazgatási bíróság április 14-én felfüggesztette állatvédő szervezetek nyomására. Az ügyet a bíróság egy májusi meghallgatáson fogja felülvizsgálni.

Maurizio Fugatti, Trento autonóm megye elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a bíróság hozzájárul, akkor végeznek az állattal.

A tragikus eset óta fellobbant a vita Olaszországban a medvékkel kapcsolatban. A trentinói hatóságok adatai szerint 2021-ben száz medve élhetett a térségben, és a tartomány vezetése az állományt mintegy felére csökkentené, az agresszív állatokat kilőnék. Sajtójelentések szerint a térség több településének polgármestere is támogatja az elképzelést.

Állatvédők ugyanakkor bírálják a tervet, és azt szorgalmazzák, hogy alakítsanak ki inkább folyosókat a vadállatok számára, vagy készítsék fel jobban az embereket arra, hogyan kell kezelni egy vadon élő állat felbukkanását.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×