eur:
391.29
usd:
366.68
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Kimura Rjúdzsit, a két nappal ezelőtt Kisida Fumio japán miniszterlnök elleni merénylet gyanúsítottját szállítják a rendőrségről az ügyészségre Vakajamában 2023. április 17-én. A 24 éves férfi gyanús, henger alakú tárgyat, feltehetőleg füstbombát dobott a Vakajama prefektúrabeli Szaikadzaki halászkikötőjében kampányoló Kisida felé. A kormányfő sértetlen maradt.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Kiderült, hogy csőbomba volt, amit a japán miniszterelnökre dobtak

Kisida Fumiónak nem esett bántódása.

Csőbombával támadtak Kisida Fumio japán miniszterelnökre a hétvégi választási gyűlésen, a tettes otthonában fémcsöveket, szerszámokat és puskapornak tűnő anyagot foglaltak le a rendőrök - számolt be a rendőrség az ügy fejleményeiről.

Szemtanúk elmondása szerint a szombati szabadtéri rendezvényen, amelyet Vakajama prefektúra Szaikazaki településén tartottak, a 24 éves gyanúsított,

Kimura Rjudzsi egy vékony termoszhoz hasonlító tárgyat dobott Kisida felé a közönség feje felett, a tárgy aztán nem messze a kormányfőtől esett a földre.

A történtek ijedséget keltettek a jelenlévők között, de mielőtt a terjedő füst pánikot keltett volna, Kisidát egy rövid időre biztonságos helyre vitték.

A gyanúsítottat a biztonsági emberek a földre teperték. Az incidensben egy rendőr megsérült.

Hétfőn a rendőrség kezdeményezte a helyi ügyészségnél Kimura őrizetben tartásának meghosszabbítását 10 nappal. Jelenleg a hivatalos szervek munkájának akadályozásával vádolják, de szakértők szerint ez később kiegészülhet a testi sértés és a gyilkossági kísérlet vádjával is. A férfi egyelőre nem volt hajlandó beszélni tettének indítóokáról.

A támadás helyszínén két csőbombát találtak: az egyik az, amelyet a férfi elhajított, a másik a kezében volt egy öngyújtóval együtt.

A táskájában egy kiskés is lapult. Mintegy száz kilométerre, Kimura otthonában a házkutatás során puskapornak tűnő anyagot, fémcsöveket és más, bombakészítéshez használatos eszközöket foglaltak le.

Japánban az elmúlt években növekvő aggodalommal figyelik a házi készítésű fegyverek és robbanószerek feltűnését. Komija Nobuo egyetemi professzor szerint meglehetősen komoly problémáról van szó, hiszen ma már egy 3D-s nyomtatóval bárki "igazi" fegyvert gyárthat. A szabályozás nehéz, hiszen a felhasznált anyagok szabadon hozzáférhetők.

Az országban már fokozták az internet ellenőrzését, és "kiberjárőrözéssel" igyekeznek kiszűrni a fegyverkészítőket és -értékesítőket, miközben a portálok üzemeltetőit arra kérik, hogy tüntessék el oldalaikról a fegyvergyártás módozataira és más káros kapcsolódó információkra vonatkozó ismertetőket.

(Nyitóképünkön Kimura Rjúdzsit, a két nappal korábbi Kisida Fumio japán miniszterlnök elleni merénylet gyanúsítottját szállítják a rendőrségről az ügyészségre Vakajamában 2023. április 17-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×