eur:
395.92
usd:
369.55
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az új kormány eskütételi ünnepségét követő első kabinetülésen Jeruzsálemben 2022. december 29-én. Az izraeli parlamentben, a kneszetben a 120 képviselőből 63 szavazott bizalmat az új kormánynak, 54 ellenében. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párt, valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Ariel Schalit

Szakértő: krízishelyzet lépett fel Izraelben, bármikor bejelentést tehet Benjamin Netanjahu

Bár sokan várták, mégsem tartott hétfő délelőtt beszédet Izrael miniszterelnöke – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó Izrael-szakértő. Csepregi Zsolt hozzátette: Benjamin Netanjahura most egyszerre nehezedik politikai és társadalmi nyomás, így órákon belül bejelentés várható tőle.

Sajtóértesülések szerint Benjamin Netanjahu fel kívánta függeszteni a nagy port kavart igazságügyi reformok ratifikálását, hosszabb egyeztetési folyamatot kezdeményezve az ellenzékkel, illetve a kormánykoalíción belüli kritikusokkal. Ám a koalíción belül két párt, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) és a Vallásos Cionizmus állítólag azzal fenyegette meg a miniszterelnököt, hogy ebben az esetben kilép a koalícióból, ami viszont a kormány bukását jelentené. Így aztán jelenleg arról folyhatnak a lázas tárgyalások a színfalak mögött, miként lehet kikeveredni a kialakult patthelyzetből – mondta Csepregi Zsolt.

Az Izrael-szakértő úgy véli, az elmúlt turbulens heteket követően szinte semmi realitása nincs annak, hogy Benjamin Netanjahu önként lemondjon a miniszterelnöki pozícióról. Azzal kapcsolatban, hogy esetleg a saját pártja, a Likud félreállíthatja-e, Csepregi Zsolt emlékeztetett: a múltban már voltak erre irányuló kísérletek, de egyik sem vezetett eredményre. Éppen ezért a párt valamennyi vezető politikusa igyekszik még a látszatát is elkerülni annak, hogy ő lenne az, aki Netanjahut közvetlenül megbuktatná, még ha kritikus hangot is ütnek meg a jelenlegi helyzetben. „De magát a miniszterelnököt nem kritizálják” – szögezte le a szakértő. Szerinte tehát

nem Nethanjahu párton belüli pozíciója vagy kormányfői széke van veszélyben a mostani krízisben, hanem az egész kormány léte.

Az izraeli államfő úgy fogalmazott, hogy minden izraeli szeme, sőt minden zsidóé és a világé Netanjahun van. Ezzel kapcsolatban a szakértő elmondta: Izrael nagyon sok háborút élt meg, de olyan helyzet, hogy az egész ország leállása fenyegetne, még nem fordult elő. Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek ugyanis arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. A miniszterelnöktől – helyi idő szerint – hétfő délelőtt 10 órakkor várták, hogy bejelentést tegyen, de ez egyelőre nem történt meg, nyilván a kormányon belüli konfliktusok miatt.

Csepregi Zsolt szavai alapján

a világon is párját ritkító az a leállás, ami a zsidó államban folyamatban van,

amiben a közlekedéstől és a repüléstől az egészségügyön át a felsőoktatásig számos terület érintett. Vagyis hihetetlen nyomás alatt van Netanjahu, egyrészt a koalíció részéről, másrészt a sztrájkok és tüntetéshullámok miatt. Kérdés, miként tudja megoldani és kivezetni az országot a helyzetből – mondta. „Ez a következő órákban el fog dőlni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×