eur:
385.35
usd:
354.87
bux:
0
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
A Liaoning kínai repülőgép anyahajó. Forrás:Wikipédia/Baycrest
Nyitókép: Forrás:Wikipédia/Baycrest

Arany sárkány 2023: új vizeken tart közös hadgyakorlatot Kína

Ez az ötödik közös hadgyakorlata Kambodzsával, de az első annak vizein.

Kína és Kambodzsa több mint 3000 katonával megkezdte közös tengeri hadgyakorlatát, amelynek az "Arany sárkány 2023" nevet adták.

2016-tól kezdődően ez az ötödik közös hadgyakorlat a két ország között, ám az első kambodzsai vizeken.

A március 20. és április 8. közötti időszakban a kínai Csingkangsan kétéltű partraszálló hajó és legénysége a kambodzsai haditengerészet járőrhajóival hajt végre különböző feladatokat, miközben kommunikációs tevékenységüket is összehangolják.

A műveletnek több mint 3000 résztvevője van, közülük alig 260 kínai. Az alkalomra mintegy 300 járművet mozgósítottak, a többi között páncélozott járműveket, aknakeresőket, aknamentesítő eszközöket, valamint biológiai és vegyi megfigyelő berendezéseket.

2022-ben

a két ország megállapodott egy kétéves, kínai finanszírozású projektben, amelynek célja a kambodzsai Ream haditengerészeti támaszpont felújítása a Thai-öbölben.

PhnomPenh azóta felszámolta az ott található létesítményeket, amelyeket korábban részben az Egyesült Államok támogatásával építettek.

Kambodzsa elmélyülő kapcsolata Kínával aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és Ausztráliában, valamint néhány délkelet-ázsiai szomszédjában, s időnként súrlódások forrásának bizonyult Kambodzsa és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) más tagjai között is.

(Nyitóképünkön a Liaoning kínai repülőgép anyahajó.)

Címlapról ajánljuk
Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint az oltásellenes mozgalmak célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban, pedig bizonyítottan nem okoznak maradandó károsodásokat. Havasi Katalin az InfoRádióban elmondta: a nagyobb problémát a szomszédos országok jelentik, ahonnan behurcolhatók bizonyos, akár járvánnyal is fenyegető betegségek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×