eur:
368.28
usd:
344.43
bux:
48378.68
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (j2) a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt (b2) fogadja a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Szergej Karpuhin

Pekingbe invitálta a kínai elnök Vlagyimir Putyint

Ahogy az orosz miniszterelnököt is, hogy találkozzon új kínai kollégájával.

Kínai látogatásra hívta meg a Moszkvában hivatalos állami látogatáson tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnököt - jelentette kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Hszi emlékeztetett, hogy idén tartják Pekingben az Egy Övezet, Egy Út program harmadik nemzetközi fórumát. A kínai elnök felidézte, hogy Putyin részt vett ez előző két fórumon. Az első ilyen fórumot 2017 májusában tartották Pekingben Oroszország, Kína és 28 eurázsiai, afrikai és latin-amerikai ország vezetőinek részvételével. A második fórumot 2019 áprilisában, ugyancsak a kínai fővárosban rendezték meg.

Az Új Selyemútként is emlegetett Egy Övezet, Egy Út nemzetközi befektetési kezdeményezést Hszi kezdeményezte 2013-ban. A program célja a nemzetközi kereskedelmi és beruházási projektek aktivizálása több ország részvételével és tőkéjük felhasználásával. A programhoz eddig több mint 150 ország és nemzetközi szervezet csatlakozott.

A kínai elnök az orosz kormány székházában kedden Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel találkozva őt is arra kérte, hogy "mielőbb látogasson Pekingbe, és alakítson ki szoros együttműködést Li Csiang új kínai miniszterelnökkel".

A kínai elnök március 20. és 22. között tartózkodik állami látogatáson Oroszországban. Hétfőn Putyinnal négyszemközti tárgyalást folytatott, amely több mint négy órán át tartott. A legmagasabb szintű tárgyalások kedden délután folytatódnak.

Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Az utóbbi hetekben többször is felröppent a hír, hogy a fehérorosz elnök súlyos beteg. Most épp megint eltűnt a nyilvánosság elől, bár a közösségimédia-oldalán meg-megjelennek felvételek róla.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×