eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
orosz zsoldos katonák. Forrás: Twitter/LogKa
Nyitókép: Forrás: Twitter/LogKa

Konkurenciát kap a Wagner csoport – újabb magánhadsereg alakult Oroszországban

A fizetett önkéntesekből álló egységet a Gazprom energiacég olajvállalata pénzeli.

Az amerikai Institute for the Study of War – ISW (Háborúkutató Intézet) értesülése szerint az orosz kormány egy újabb magánhadsereg felállítására adott engedélyt. Február elején született döntés arról, hogy az ország harmadik legnagyobb olajtársasága, a Gazprom Nyefty hozzon létre egy biztonsági alakulatot, amelynek feladata az orosz kritikus infrastruktúra védelme.

Most azonban kiderült, hogy az önkéntesekből toborzott egységek valójában a megszállt kelet-ukrajnai Donyeck régióban tevékenykednek, ahol jelenleg a legsúlyosabb harcok dúlnak. Az olajtársaság havi 400 ezer rubelt (1,9 millió forint) ajánl a zsoldosoknak, ami különböző pótlékkal akár elérheti a havi 600 ezer rubelt is (2,85 millió forint).

Ez nagyjából kétszer akkora illetmény, mint amennyit a Wagner csoport kínál a hozzá csatlakozóknak.

Az ISW meg is jegyzi, hogy mindkét magánhadsereg intenzív toborzókampányt folytat a kelet-ukrajnai Donyeck régióban. A Wagner előzőleg főleg az orosz börtönökben próbált önkénteseket találni, de az elítéltek között hamar híre ment, hogy a zsoldosseregben milyen kegyetlenül bánnak az újoncokkal és lényegében csak könnyen feláldozható ágyútölteléknek tekintik őket. A fegyintézeti toborzást végül az orosz kormány tiltotta meg a Wagnernek, amely a legújabb hírek szerint már elmegyógyintézetekben is próbálkozik új zsoldosokat szerződtetni.

Az ISW szakértői szerint az új magánhadsereg létrejöttével

a Kreml nyilvánvalóan csökkenteni akarja az orosz állam függését a Wagner zsoldoscsapattól.

A Jevgenyij Prigozsin pénzelte magánhadsereg ugyanis egyre kényelmetlenebb Moszkvának. A korábban Vlagyimir Putyin közvetlen környezetéhez tartozó zsoldosvezér az utóbbi időben többször is keményen bírálta az orosz hadsereget és a védelmi minisztériumot.

Prigozsin legutóbb azzal vádolta a katonai vezetést, hogy szándékosan akadályozza a Wagner alakulatainak lőszerellátását, és ezért nem tudták zsoldosai még elfoglalni a kelet-ukrajnai Bahmut városát. Pedig ezt a települést Szergej Sojgu védelmi miniszter is kulcsfontosságúnak nevezte a további orosz előrenyomulás szempontjából.

Az ISW egy korábbi tanulmányában arról írt, hogy Jevgenyij Prigozsinnak újabban már politikai ambíciói is vannak és pártalapítást fontolgat. A zsoldosvezér állítólag Vlagyimir Putyint akarja ezzel is erősíteni, de Moszkvában egyre többen tartanak a kegyetlenkedéseikről elhíresült Wagner-zsoldosoktól.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×