eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A német hadsereg 104-es harckocsizászlóaljának új Leopard 2 A7V tankjai az ünnepélyes átadásukon a bajorországi Pfreimd laktanyájában 2023. február 3-án. A Krauss-Maffei-Wegmann német hadiipari vállalat gyártotta Leopard 2 harckocsikat 1979-ben állította hadrendbe az ország hadserege, a Bundeswehr, amelynek azóta is a fő harckocsitípusa. A Leopard 2-es sorozat legutóbbi fejlesztésű A7V alváltozatának tömege mintegy 67 tonna, beszerzési ára darabonként 15-20 millió euró (5,9- 7,9 milliárd forint) között van. Valamennyi korábbi Leopard 2 típus továbbfejleszthető erre a variánsra, a Bundeswehr összesen 150 darab A6-ot fejleszt tovább.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Daniel Karmann

Egy hónapos gyorstalpaló után vihetik az ukrán katonák a német Leopardokat

Célszerű lett volna több is, de a háború általános körülményei ezt nem engedik meg – mondta a német kiképzők parancsnoka.

Egy hónapig tartott az ukrán katonák gyorsított németországi kiképzése a Leopard 2 harckocsik használatára. Megtartották az utolsó, éleslőszerrel történt gyakorlatot, és a katonák valószínűleg hamarosan a frontra kerülnek. A Bundeswehr által végzett képzés központja az alsó-szászországi Munsterben működő harckocsizó-képző központ volt.

A német gyártmányú, a világ legkorszerűbb harckocsijaként számon tartott Leopard 2 használatát alapesetben több évig oktatják a Bundeswehrnél. Az ukrán katonáknak rövidített, néhány hetes tanfolyamot szerveztek, amelyen az alapismereteket adták át.

Az ARD közszolgálati televízió idézte Björn Schulz dandártábornokot, a munsteri központ parancsnokát, aki szerint a németországi képzés után az ukrán katonák készen állnak a Leopard 2 harckocsik bevetésére. A tanfolyam végén a katonák éleslőszerrel gyakorolták a támadást és a visszavonulást a bergeni katonai gyakorlóterületen.

A dandártábornok értékelése szerint a különböző eszközökkel végzett képzés, a szimulátoros gyakorlatok, valamint a terepen végzett harci kiképzés és az úgynevezett iskolai lövészet után a harci lövészet "magas iskolának" számít. Ezek után

az ukrán katonák a modern fegyverrendszerrel már önállóan folytathatnák a tűzharcot

– tette hozzá. hozzá.

Schulz szerint a katonák nemcsak " hihetetlenül motiváltak" voltak, hanem teljes mértékben képesek arra, hogy mind a technológia alkalmazását, mind a harci bevetés alapelemeit elsajátítsák.

"Célszerű lett volna több is, de a háború általános körülményei ezt nem engedik meg" – fogalmazott a parancsnok. Elmondta az is, hogy az ukrán katonákkal folytatott beszélgetések során rendkívül biztonsági intézkedéseket alkalmaztak, ügyelve arra, hogy ne legyenek azonosíthatók.

A szövetségi kormány február elején határozta el, hogy egy sor nehézfegyver-típus, köztük Marder és Gepard páncélozott harcjárművek után Leopard 2A6 típusú harckocsival is segíti a védekezést az orosz támadás ellen.

Berlin a közelmúltban 18 Németország Leopard 2A6-os harckocsist ígért. Vállalta azt is, hogy koordinálja az Ukrajnát ugyancsak Leopard 2-esekkel támogató partnerországok erőfeszítéseit. Ennek kapcsán célul tűzte ki, hogy "a lehető leggyorsabban" összeállít két páncélos zászlóaljat Ukrajna számára. Egy zászlóalj általában 31 harckocsival van felszerelve.

Az Ukrajna támogatását célzó kezdeményezés fő résztvevői között van mindenekelőtt Lengyelország, továbbá Norvégia, Kanada és Spanyolország, de Portugália ugyancsak páncélosok szállítását helyezte kilátásba. Szakértők szerint a Leopard 2-es páncélosok egyértelműen fölényben lehetnek az orosz páncélosok elleni küzdelemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×