eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki Japán és Dél-Korea felé

Phenjan már a második fegyverteszteléssel reagált a közös dél-Koreai-amerikai hadgyakorlatra.

Szöul szerint a rakétákat az észak-koreai fővárostól, Phenjantól északra fekvő, az ország nyugati tengerparti részén található városból lőtték ki hétfő reggel. Tokió szerint mindkét rakéta a tengerbe csapódott a Koreai-félsziget és a Japán között található különleges gazdasági területen, de sem légi, sem vízi járműben nem keletkezett kár.

A japán és dél-koreai értékelések szerint Phenjan rakétái legfeljebb 50-100 kilométeres magasságig jutottak, és becsapódás előtt 340-400 kilométeres távolságot tettek meg.

Észak-Korea lépését gyorsan elítélték szomszédos riválisai,

Japán pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali és rendkívüli összehívását kezdeményezte.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető politikailag igen befolyásos nővére már vasárnap további válaszlépésekkel fenyegetőzött Szöul és Washington közös katonai gyakorlata miatt - közölték phenjani hivatalos források.

"A Csendes-óceán hadszíntérként való használata csak az amerikai erők (tevékenységtől) függ - hangsúlyozta Kim Jo Dzsong a KCNA hivatalos észak-koreai állami hírügynökség által vasárnap este kiadott közleményében.

A nyilatkozatot azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Phenjan interkontinentális rakétát lőtt ki szombaton. A közleményben további,

példanélküli válaszlépésekkel fenyegetőzött az Észak-Korea által "inváziós főpróbának" tartott dél-koreai-amerikai hadgyakorlat kapcsán.

Szakértők szerint Phenjan a rakétatesztelésekkel fegyverarzenálját bővíti, amellyel végső soron tárgyalási potenciálját igyekszik növelni az Egyesült Államokkal szemben.

Észak-Korea 2022-ben újabb éves csúcsot állított fel rakétatesztelésben: több mint 70 rakétát lőttek ki a tavalyi év során, és Phenjan elfogadott egy törvényt is, amely lehetővé teszi atomfegyverek megelőző használatát katonai konfliktusok egy sor lehetséges forgatókönyve esetén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×