eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme, ahol felszólal Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a plenáris ülésen 2021. november 10-én.
Nyitókép: Olivier Hoslet

EP-botrány: egyre több képviselőnek jut eszébe, hogy mégis kapott ajándékot Katarból

Az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós ügy nyomán több mint félszáz képviselő nyújtott be olyan nyilatkozatot, hogy kapott olyan ajándékot, amelyet az EP szabályai szerint már régen be kellett volna vallania.

Az Európai Parlament legkevesebb 53 képviselője sértette meg a magatartási kódexet azzal, hogy késve számolt be a kapott ajándékokról – írja az Index. Az európai parlamenti képviselők – a korrupciós botrány után – serényen próbálják bepótolni lemaradásukat, és sorra jelentik be ajándékba kapott utazásaikat.

A feledékeny képviselők egyike a román, a politikai beállítottságát tekintve jobbközép Cristian-Silviu Bușoi, aki 2019 és 2021 között a mára felszámolt, Katarral baráti uniós társaság elnöke volt. Hivatala tavaly december 12-én az EUobservernek küldött e-mailben azt közölte, hogy a katari baráti társaság, az EP nem hivatalos testülete a világjárvány miatt bevezetett korlátozások miatt, nem utolsósorban az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság nagy hatalmú elnökeként végzett elfoglalt munkájára való tekintettel nem volt aktív, és nem kapott készpénzt, ajándékot, támogatást, és más módon sem volt érintett, amit be kellene jelentenie.

A képviselő egy héttel később mégis azt nyilatkozta: Katar finanszírozta business osztályú repülőjegyét, valamint négy éjszakát a dohai Ritz Carlton szállodában, 2020 februárjában.

A portál szerint az a kép rajzolódik ki, hogy az Európai Parlamentben sokan elmulasztották a szabályok betartását, és ezzel vétettek az európai parlamenti képviselők magatartási kódexe ellen. A szabályozás szerint az európai parlamenti képviselőknek be kell jelenteniük minden olyan, harmadik fél által szervezett eseményt, amikor utazásukat és elszállásolásukat más fizeti. A nyilatkozatok beadásának határideje a rendezvényen való részvétel utolsó napját követő hónap utolsó napja.

Cristian-Silviu Bușoi nyilatkozata 1035 napot késett, de a Katargate kirobbanása óta eltelt két hónapban 103 nyilatkozatot nyújtottak be, ennek kétharmadát késve.

Jose Ramon Bauza Diaz spanyol liberális európai parlamenti képviselő, aki a katari baráti társaság vezetését átvette Bușoiól, úgy nyilatkozott december 12-én, hogy "soha egyetlen eurót nem kaptam senkitől érdekképviseletért, de aztán kiderült, hogy Katar vásárolta meg tavaly márciusban Bauza Diaz business osztályú repülőjegyét, és látta vendégül egy éjszakára a Marriot Marquis City Center Doha szállodában. Ez idén január 12-én jutott eszébe, és emellett még nyolc másik nyilatkozatot adott be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×