eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Főhivatalának igazgatója felszólal a müncheni biztonságpolitikai konferencia egyik panelbeszélgetésén 2023. február 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Getty Images/Johannes Simon

Az amerikai külügyminiszter és a külügyekért felelős kínai államtanácsos Münchenben tárgyalt

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) szünetében tárgyalt egymással szombaton Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója - közölte egy magas rangú amerikai külügyi vezető.

Ez volt az első magas szintű érintkezés a két ország között azóta, hogy az Egyesült Államok két hete lelőtt egy állítólagos kínai felderítő léggömböt.

A tárgyalás részletei nem kerültek nyilvánosságra.

Blinken februárban az incidens miatt lemondta tervezett pekingi látogatását.

A találkozó előtt szombaton Vang ismételten bírálta az Egyesült Államokat, amiért lelőtte a léggömböt, amely Washington szerint hírszerző léggömb, míg Kína szerint a karolinai part közelében lelőtt légi jármű egy pályájáról letért meteorológiai megfigyelő léggömb volt.

Az értekezleten mondott beszédében Vang azzal is megvádolta Washingtont, hogy tagadta Kína gazdasági eredményeit és gátolni igyekszik a további fejlődését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×