eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Afganisztán, 2011. június 8.Ajman az-ZAVAHRI, az al-Kaida iszlamista terrorszervezet második embere és fő ideológusa (j) Oszama bin Ladennel, a szervezet 2011. május 1-jén megölt vezetőjével (b) látható ismeretlen helyszínen található búvóhelyükön Afganisztánban az Auszaf újság 2001. november 8-án készült archív felvételén. Zavahri Oszama bin Laden megölése óta egy 2011. június 8-án, az interneten megjelent videoüzenetben nyilvánult meg először. A 28 perces felvételen arról beszélt, hogy az Egyesült Államok meg fogja bánni a terroristavezér megölését, és arra kérte az öngyilkosmerénylő-jelölteket, hogy ne támadjanak a piacokra, mecsetekre és egyéb nyilvános területekre. Azt ígérte, hogy folytatják a dzsihádot (szent háborút), és bevezetik az iszlám törvénykezést a muzulmán világban. (MTI/EPA/Auszaf)
Nyitókép: .MTI/EPA/Auszaf

Washington: ő Oszama bin Laden utódja és Iránban van

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint Szaif al-Adel egyiptomi veterán katona az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat új vezetője, aki jelenleg Iránban tartózkodik.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Washington egyetért azzal a kiszivárogtatott ENSZ-jelentéssel, amely szerint a világszervezet azt feltételezi, hogy Szaif al-Adel a terrorszervezet de facto új vezére. Price továbbá megvádolta Iránt, hogy segíti a terrorhálózatot azzal, hogy elnézi, hogy annak tagjai az országban tartózkodnak. "Biztonságos tartózkodási lehetőséget biztosítva az al-Kaidának Irán újabb példát szolgáltat arra, hogy széles körben támogatja a terrorizmust és azzal együtt a közel-keleti és még tágabb térség destabilizálását" - fogalmazott a szóvivő.

Szaif al-Adel azután vált az al-Kaida új vezetőjévé, hogy elődjét, Ajmán az-Zaváhírit tavaly nyáron megölték egy amerikai légicsapásban, Kabulban.

A terrorszervezet ugyanakkor nem ismeri el hivatalosan Ajmán az-Zaváhíri halálát.

A 62 éves Szaif al-Adel az egyiptomi hadsereg ezredese volt, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek ellen 1998-ban elkövetett robbantásos merényletek miatt körözi.

Az amerikai kormány 10 millió dollárig terjedő díjat ajánlott fel bármilyen információért, amely Szaif al-Adel letartóztatásához vezethet.

(Nyitóképünkön Ajman az-Zavahri, az al-Kaida iszlamista terrorszervezet második embere és fő ideológusa (j) Oszama bin Ladennel, a szervezet 2011. május 1-jén megölt vezetőjével (b) látható ismeretlen helyszínen található búvóhelyükön Afganisztánban az Auszaf újság 2001. november 8-án készült archív felvételén.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×