eur:
388.87
usd:
358.81
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
WINDSOR, UNITED KINGDOM - JANUARY 31: Lily Ebert (left) poses for a photograph with her great-grandson Dov Forman after being made a MBE (Member of the Order of the British Empire) by King Charles III during an investiture ceremony at Windsor Castle, on January 31, 2023 in Windsor, England. (Photo Andrew Matthews - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Andrew Matthews - Pool/Getty Images

III. Károlytól kapott kitüntetést a holokauszt-túlélő magyar dédnagymama

A 99 éves Lily Ebert az elismerést a windsori kastélyban vehette át.

Lily Ebert 1944-ben azon a vonaton utazott, amelyik az utolsó zsidókat szállította Auschwitzba. Édesanyját és testvéreit a nácik megölték a második világháborúban. Ő túlélte a mészárlást, és azóta arra tette fel az életét, hogy mindenkivel megismertesse a holokauszt borzalmait, hogy még csak véletlenül se ismétlődhessen meg mindez - írta a Bors.

Az egyébként kiváló egészségnek örvendő magyar származású nőnek a dédunokája készített TikTok-fiókot és mutatta meg, hogy miként lehet azt használni. Mostanra már 2 millió fiatal követi.

"Megígértem magamnak, hogy ha életben maradok, elmesélem az egész világnak mi történt velünk Auschwitzban. Ilyen szörnyűségnek soha, de soha többet nem szabad megtörténnie. Amíg élek, addig arra szeretném tanítani az embereket, hogy legyenek egymással toleránsak" - nyilatkozta.

A holokauszt oktatásba fektetett áldozatos munkájáért - konferenciákon, előadásokon beszélt, és több könyvet is írt már korábban - kedden az a megtiszteltetés érte Lily Ebertet, hogy a brit lovagrend tagja lett, valamint átnyújtották számára a windsori kastélyban az emellé járó díszes keresztet is.

"Szavakkal nem lehet elmagyarázni, hogy mennyi jelent ez számomra" – mondta meghatódva Lily a rendezvényen, akit dédunokája is elkísért a ceremóniára. Kiderült: a híressé vált magyar dédnagymama egyik könyvéhez előszót is írt korábban a király.

(A nyitóképen: Lily Ebert és dédunokája, Dov Forman a windsori kastélyban 2023. január 31-én, az elismerés átvétele után.)

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×