INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

céziumkapszula

kapszula

ausztrália

radioaktív

Az ausztrál tűzoltóság által 2023. január 30-án közreadott képen tűzoltók keresik a szállítás közben elveszített, rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát Perth határában január 28-án. A Rio Tinto brit-ausztrál bányavállalat január 30-án bocsánatot kért, amiért szállítás közben elveszítette a radioaktív kapszulát. Az anyagnak feltehetően szállítás közben veszett nyoma még január 10. és január 16. között a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.

Tű a szénakazalban - Irgalmatlan erőkkel keresi Ausztrália a fél centis céziumkapszulát

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Egy 1400 km-es útszakaszon tűnt el valahol, szállítás közben.

Az ausztrál hatóságok további személyzetet és felszerelést küldtek kedden a nemrég szállítás közben eltűnt, céziumot tartalmazó kapszula megtalálásának céljából.

Az ausztrál tűzoltóság és az illetékes minisztérium még hétfőn közölte, hogy öt napba telik, amíg vissza követik a kapszulát szállító teherautó teljes - 1400 kilométer hosszú - útvonalát. Kedden azt közölték, hogy eddig mintegy 600 kilométert tudtak visszakövetni az útból.

A kapszula egy, a kibányászott vasérc vastartalmának megállapítására használt eszköz része, amelyet a Rio Tinto bányavállalat részére az SGS Australia gyártott le, és a Centurion logisztikai vállalatnak kellett volna leszállítani. A hatóságok gyanúja szerint

a szállítmányt érő rezgések miatt lazult ki a kapszula a tartójából, és ennek következtében esett le a teherautóról.

A kapszula elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy Perth külvárosában lévő raktárba, és kicsomagolták a berendezést.

A keresőcsapatok speciális sugárzásmérőkkel járják végig a szállítmány útját.

"A berendezés képes érzékelni az eltűnt kapszula által kibocsátott sugárzást, és jelenleg Perth nagyvárosi területén és külterületén használjuk" - mondta Darryl Ray, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem eseményirányítója.

A kapszula 6 milliméter átmérőjű és 8 milliméter hosszú, ezüstből készült, a kapszula tartalma a cézium 137-es radioaktív izotópja, amely

óránként 10 röntgengépnek megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki.

A hatóságok arra kérték az emberek, hogy amennyiben megtalálják a kapszulát ne közelítsék meg öt méternél jobban, ugyanis a radioaktív sugárzás akár égési sérüléseket és sugárbetegséget is okozhat.

Nyitókép: MTI/AP/Ausztrál tűzoltóság
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018