eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az ausztrál tűzoltóság által 2023. január 30-án közreadott képen tűzoltók keresik a szállítás közben elveszített, rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát Perth határában január 28-án. A Rio Tinto brit-ausztrál bányavállalat január 30-án bocsánatot kért, amiért szállítás közben elveszítette a radioaktív kapszulát. Az anyagnak feltehetően szállítás közben veszett nyoma még január 10. és január 16. között a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.
Nyitókép: MTI/AP/Ausztrál tűzoltóság

Tű a szénakazalban - Irgalmatlan erőkkel keresi Ausztrália a fél centis céziumkapszulát

Egy 1400 km-es útszakaszon tűnt el valahol, szállítás közben.

Az ausztrál hatóságok további személyzetet és felszerelést küldtek kedden a nemrég szállítás közben eltűnt, céziumot tartalmazó kapszula megtalálásának céljából.

Az ausztrál tűzoltóság és az illetékes minisztérium még hétfőn közölte, hogy öt napba telik, amíg vissza követik a kapszulát szállító teherautó teljes - 1400 kilométer hosszú - útvonalát. Kedden azt közölték, hogy eddig mintegy 600 kilométert tudtak visszakövetni az útból.

A kapszula egy, a kibányászott vasérc vastartalmának megállapítására használt eszköz része, amelyet a Rio Tinto bányavállalat részére az SGS Australia gyártott le, és a Centurion logisztikai vállalatnak kellett volna leszállítani. A hatóságok gyanúja szerint

a szállítmányt érő rezgések miatt lazult ki a kapszula a tartójából, és ennek következtében esett le a teherautóról.

A kapszula elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy Perth külvárosában lévő raktárba, és kicsomagolták a berendezést.

A keresőcsapatok speciális sugárzásmérőkkel járják végig a szállítmány útját.

"A berendezés képes érzékelni az eltűnt kapszula által kibocsátott sugárzást, és jelenleg Perth nagyvárosi területén és külterületén használjuk" - mondta Darryl Ray, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem eseményirányítója.

A kapszula 6 milliméter átmérőjű és 8 milliméter hosszú, ezüstből készült, a kapszula tartalma a cézium 137-es radioaktív izotópja, amely

óránként 10 röntgengépnek megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki.

A hatóságok arra kérték az emberek, hogy amennyiben megtalálják a kapszulát ne közelítsék meg öt méternél jobban, ugyanis a radioaktív sugárzás akár égési sérüléseket és sugárbetegséget is okozhat.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×