INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

rio tinto

ausztrália

bánya

sugárzás

Diggers in a big cave

Egy atomkapszulát keres egész Ausztrália

Infostart

A hatszor nyolc milliméteres, cézium-137 izotópot tartalmazó kapszula elvesztését január 25-én jelentették: egy 1400 kilométeres útszakasz mentén bárhol lehet.

A Rio Tinto bányásztársaság nyugat-ausztráliai Gudai-Darri bányáját január 12-én hagyta el a kapszula, melynek szállításával harmadik felet bízott meg a cég. A vállalat közleménye szerint tisztában vannak azzal, mennyire aggasztó a helyzet és mindenkitől elnézést kérnek az aggodalomárt, amit okoztak.

A kapszulát Newman és Perth között veszítette el a szállító, ha valaki megérinti azt, súlyos betegség alakulhat ki szervezetében - írja a BBC.

A Rio Tinto vasércért felelős vezetője, Simon Trott arról adott tájékoztatást, hogy nemcsak a hatóságok munkáját támogatják, de

saját maguk is nyomozást indítottak annak kiderítésére, hogyan tűnhetett el szállítás közben a kapszula.

"A Rio Tinto egy megfelelő szakértelemmel és tanúsítvánnyal rendelkező vállalkozót bízott meg azzal, hogy biztonságosan csomagolja be a készüléket. Mielőtt az eszköz elhagyta volna a telephelyet, egy Geiger-számlálót használtak, ezzel nézték, hogy a csomagban van-e a kapszula" - árulta el.

A szenzorként használt kapszulában található anyag Andrew Robertson, Nyugat-Ausztrália tisztiorvosa szerint olyan,

mintha egy óra alatt tízszer röntgeneznének meg valakit,

és megfelel az egy embert egy év alatt érő sugárzás mennyiségének.

Az állam nagy része sivatagos és meglehetősen gyéren lakott, de a szakemberek attól tartanak, valaki felkapja a kapszulát a földről, nem ismerve annak tartalmát és a hatást. Aki a közelébe kerül, az bőrkárosodást, bőrégést szenvedhet el, és sugárbetegség is kialakulhat nála.

A Rio Tintobocsánatot kért a kapszula elvesztéséért. A cég nem először okoz bajt Ausztráliában: egy vasércbánya bővítése érdekében 46 ezer éves sziklaüregeket robbantottak be a Juukan-szurdokban.

Nyitókép: m_a_n/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018