eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
2017. november 9-i kép a németországi Elsdorf külszíni barnaszénbányáról. A német szövetségi kormány és az érintett tartományok kormányfői megegyeztek, hogy a 2030-as évek végére bezárják a lignit elégetésével működő erőműveket Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Gülland

Németország nem lassít: 2030-ig lemond a szénről is

Optimista a biztonságos németországi áramellátás jövőjével kapcsoatban az energiaellátásért felelős Bundesnetzagentur. A hivatal azzal számol, hogy az áramellátással nem lesz probléma akkor sem, ha a tervezettnél nyolc évvel korábban, véglegesen bezárják a német szénbányákat.

Németország korábban hivatalosan azt tervezte, hogy 2038-ra teljesen megszünteti a szénfelhasználást., de a 2021 decemberében hivatalba lépett, a környezetvédő Zöldek Pártját is magában foglaló hárompárti koalíció azt tűzte ki célul, hogy már korábban, 2030-ig beszünteti a széntermelést.

Az ukrajnai orosz háború következményeként kirobbant energiaválság azonban felülírta az energiaellátással kapcsolatos korábbi célkitűzéseket, legyen szó akár a környezetet erősen szennyező szénbányák fokozatos bezárásról, akár az atomenergiáról való, eredetileg az elmúlt esztendő végére tervezett teljes lemondásról. Mindezt jelzi, hogy áprilisig meghosszabbították annak a három atomerőműnek a működését, amelynek bezárását eredetileg az elmúlt esztendő végére tervezték, sőt felmerült három, már "bezárt" atomerőmű újbóli üzembe helyezése is.

Ami pedig a szénfelhasználást illeti, korábbi adatok szerint Németország áramfelhasználásának több mint harmadát szénerőművekben állítja elő, a harmadik negyedévben a széntüzelésből származó villamos energia mennyisége 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ilyen körülmények között hozta nyilvánosságra a Bundesnetzagentur azt a jelentését, amelyből kitűnt, hogy

az ország áramellátása a 2025 ás 2031 közötti időszakra – a többi között az elektromos autók, illetve a hőszivattyúk miatt növekvő fogyasztás ellenére – biztosított.

Ez abban az esetben is fennáll, ha a jelenlegi kormányzati terveknek megfelelően 2030-ig megszűnik a szénfelhasználás.

Robert Habeck zöld párti gazdasági miniszter ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy áramellátás biztonságát a tervek szerint 100 százalékig a megújuló energiaforrásokon alapuló áram biztosítja majd. Megerősítette, hogy a Ruhr-vidéki szénbányák bezárását nyolc évvel előbbre hozva, 2030-ig tervezik, az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban a szénfelhasználásról való teljes lemondás azonban még vitatott. A miniszter a keletnémet bányákkal kapcsolatban is az előbbre hozott bezárás híve, de ehhez a kormányon belül konszenzusra van szükség – tette hozzá.

Az áramellátással kapcsolatos kormányzati jelentést kétévente teszik közzé. Ebben a a hálózati felügyelet elemzi az ellátást befolyásoló várható fejleményeket. A hivatal jelentéséhez a gazdasági minisztérium ajánlásokat fűzött, hangsúlyozva, hogy az ellátás biztonságát a jövőben is a legmagasabb szinten kívánják szavatolni. Utalt arra is, hogy tovább kell folytatni a megújuló energiaforrások kifejlesztését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×