eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
2017. november 9-i kép a németországi Elsdorf külszíni barnaszénbányáról. A német szövetségi kormány és az érintett tartományok kormányfői megegyeztek, hogy a 2030-as évek végére bezárják a lignit elégetésével működő erőműveket Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Gülland

Németország nem lassít: 2030-ig lemond a szénről is

Optimista a biztonságos németországi áramellátás jövőjével kapcsoatban az energiaellátásért felelős Bundesnetzagentur. A hivatal azzal számol, hogy az áramellátással nem lesz probléma akkor sem, ha a tervezettnél nyolc évvel korábban, véglegesen bezárják a német szénbányákat.

Németország korábban hivatalosan azt tervezte, hogy 2038-ra teljesen megszünteti a szénfelhasználást., de a 2021 decemberében hivatalba lépett, a környezetvédő Zöldek Pártját is magában foglaló hárompárti koalíció azt tűzte ki célul, hogy már korábban, 2030-ig beszünteti a széntermelést.

Az ukrajnai orosz háború következményeként kirobbant energiaválság azonban felülírta az energiaellátással kapcsolatos korábbi célkitűzéseket, legyen szó akár a környezetet erősen szennyező szénbányák fokozatos bezárásról, akár az atomenergiáról való, eredetileg az elmúlt esztendő végére tervezett teljes lemondásról. Mindezt jelzi, hogy áprilisig meghosszabbították annak a három atomerőműnek a működését, amelynek bezárását eredetileg az elmúlt esztendő végére tervezték, sőt felmerült három, már "bezárt" atomerőmű újbóli üzembe helyezése is.

Ami pedig a szénfelhasználást illeti, korábbi adatok szerint Németország áramfelhasználásának több mint harmadát szénerőművekben állítja elő, a harmadik negyedévben a széntüzelésből származó villamos energia mennyisége 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ilyen körülmények között hozta nyilvánosságra a Bundesnetzagentur azt a jelentését, amelyből kitűnt, hogy

az ország áramellátása a 2025 ás 2031 közötti időszakra – a többi között az elektromos autók, illetve a hőszivattyúk miatt növekvő fogyasztás ellenére – biztosított.

Ez abban az esetben is fennáll, ha a jelenlegi kormányzati terveknek megfelelően 2030-ig megszűnik a szénfelhasználás.

Robert Habeck zöld párti gazdasági miniszter ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy áramellátás biztonságát a tervek szerint 100 százalékig a megújuló energiaforrásokon alapuló áram biztosítja majd. Megerősítette, hogy a Ruhr-vidéki szénbányák bezárását nyolc évvel előbbre hozva, 2030-ig tervezik, az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban a szénfelhasználásról való teljes lemondás azonban még vitatott. A miniszter a keletnémet bányákkal kapcsolatban is az előbbre hozott bezárás híve, de ehhez a kormányon belül konszenzusra van szükség – tette hozzá.

Az áramellátással kapcsolatos kormányzati jelentést kétévente teszik közzé. Ebben a a hálózati felügyelet elemzi az ellátást befolyásoló várható fejleményeket. A hivatal jelentéséhez a gazdasági minisztérium ajánlásokat fűzött, hangsúlyozva, hogy az ellátás biztonságát a jövőben is a legmagasabb szinten kívánják szavatolni. Utalt arra is, hogy tovább kell folytatni a megújuló energiaforrások kifejlesztését.

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×