eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Electric car in charging
Nyitókép: seksan Mongkhonkhamsao/Getty Images

Egy tengerentúli államban máris betiltanák az elektromos autókat

Valószínűleg nem sok esély van rá, hogy célt érjen a kezdeményezés.

A tradicionálisan republikánus Wyoming gazdaságának legnagyobb részét az olaj és gázipar kitermelés, a finomítás, a petróleum termékek kis és nagykereskedelme, és a szénbányászat teszik ki, ezért talán nem meglepő, hogy itt jutott eszébe Jim Anderson szenátornak, hogy 2035-re be kellene tiltani azokat az „átkozott” villanyautókat – írja a villanyautosok.hu.

Mint olvasható, a törvényhozás idei programjába szánt SJ0004 számú tervezetet összesen négy szenátor és két képviselő „szponzorálja” és a napokban tárgyalja meg a bányászati, üzleti és gazdaságfejlesztési bizottság, mielőtt szavazásra bocsáthatják – a bizottság elnöke egyébként Anderson szenátor.

A törvénytervezet szövege nagyrészt arról szól, hogy az állam gazdaságában kiemelkedő szerepet játszik az olaj és gázipar, aminek rengeteg állást és bevételt köszönhetnek. A tervezet szerint az állam hatalmas autópálya-hálózata nem rendelkezik megfelelő töltőinfrastruktúrával, így az elektromos autók használata nem praktikus. A töltőhálózat kiépítése az áramtermelés bővítése miatt a szenátor szerint hatalmas beruházást igényelne, mégpedig kizárólag azért hogy a villanyautózás „szerencsétlen tévútját” támogassa. A politikus amiatt is aggódik, hogy az akkumulátorok tele vannak ritka ásványi anyagokkal, amik újrahasznosítása és ártalmatlanítása nem egyszerű, ezért azok az állam szemétlerakóiban végzik majd, és az adófizető pénzén kell kezelni a problémát.

A fentiek miatt a tervezet három javaslat elfogadását bocsátja szavazásra:

  • A törvényhozás bátorítja és támogatja, hogy 2035-re vezessék ki az elektromos autók értékesítését az államban.
  • A törvényhozás bátorítja az állam ipari szereplőit és polgárait, hogy ne vásároljanak nagy mennyiségben elektromos autókat és ezzel segítsék elő a 2035-ös kivezetést.
  • Az elfogadott rendelkezés másolatát küldjék meg az Egyesült Államok elnökének, az állam kongresszusi képviselőinek, az Egyesült Államok szenátusa elnökének, illetve a képviselőház elnökének, valamint Wyoming és Kalifornia kormányzójának is.

A villanyautosok.hu szerint, amennyiben elfogadásra kerülne egy ilyen tiltás, az legfeljebb azt eredményezné, hogy Wyoming egy szigetként az USA testében, előbb-utóbb autószalonok nélkül maradna, mivel 600 ezer emberért nem fog senki külön benzines autókat fejleszteni és gyártani, így a lakók a szomszédos államokba járnának autót venni.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×