INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

elektromos autó

wyoming

egyesült államok

villanyautó

Electric car in charging

Egy tengerentúli államban máris betiltanák az elektromos autókat

Infostart

Valószínűleg nem sok esély van rá, hogy célt érjen a kezdeményezés.

A tradicionálisan republikánus Wyoming gazdaságának legnagyobb részét az olaj és gázipar kitermelés, a finomítás, a petróleum termékek kis és nagykereskedelme, és a szénbányászat teszik ki, ezért talán nem meglepő, hogy itt jutott eszébe Jim Anderson szenátornak, hogy 2035-re be kellene tiltani azokat az „átkozott” villanyautókat – írja a villanyautosok.hu.

Mint olvasható, a törvényhozás idei programjába szánt SJ0004 számú tervezetet összesen négy szenátor és két képviselő „szponzorálja” és a napokban tárgyalja meg a bányászati, üzleti és gazdaságfejlesztési bizottság, mielőtt szavazásra bocsáthatják – a bizottság elnöke egyébként Anderson szenátor.

A törvénytervezet szövege nagyrészt arról szól, hogy az állam gazdaságában kiemelkedő szerepet játszik az olaj és gázipar, aminek rengeteg állást és bevételt köszönhetnek. A tervezet szerint az állam hatalmas autópálya-hálózata nem rendelkezik megfelelő töltőinfrastruktúrával, így az elektromos autók használata nem praktikus. A töltőhálózat kiépítése az áramtermelés bővítése miatt a szenátor szerint hatalmas beruházást igényelne, mégpedig kizárólag azért hogy a villanyautózás „szerencsétlen tévútját” támogassa. A politikus amiatt is aggódik, hogy az akkumulátorok tele vannak ritka ásványi anyagokkal, amik újrahasznosítása és ártalmatlanítása nem egyszerű, ezért azok az állam szemétlerakóiban végzik majd, és az adófizető pénzén kell kezelni a problémát.

A fentiek miatt a tervezet három javaslat elfogadását bocsátja szavazásra:

  • A törvényhozás bátorítja és támogatja, hogy 2035-re vezessék ki az elektromos autók értékesítését az államban.
  • A törvényhozás bátorítja az állam ipari szereplőit és polgárait, hogy ne vásároljanak nagy mennyiségben elektromos autókat és ezzel segítsék elő a 2035-ös kivezetést.
  • Az elfogadott rendelkezés másolatát küldjék meg az Egyesült Államok elnökének, az állam kongresszusi képviselőinek, az Egyesült Államok szenátusa elnökének, illetve a képviselőház elnökének, valamint Wyoming és Kalifornia kormányzójának is.

A villanyautosok.hu szerint, amennyiben elfogadásra kerülne egy ilyen tiltás, az legfeljebb azt eredményezné, hogy Wyoming egy szigetként az USA testében, előbb-utóbb autószalonok nélkül maradna, mivel 600 ezer emberért nem fog senki külön benzines autókat fejleszteni és gyártani, így a lakók a szomszédos államokba járnának autót venni.

Nyitókép: seksan Mongkhonkhamsao/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018