eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla
Afgán iskoláslányok tanévnyitó ünnepségen vesznek részt a dél-afganisztáni Kandahárban 2022. szeptember 7-én. Afganisztán melegebb éghajlatú régióiban ezen a napon kezdődött meg a tanítás.
Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Tilos az egyetemi felvételi az afgán nőknek

Megtiltotta a tálibok vezette afgán oktatási minisztérium, hogy 2023-tól nők felvételizhessenek az egyetemekre.

A TOLOnews afgán hírtelevízió jelentése szerint a tilalomról a minisztérium levélben értesítette az ország egyetemeit. A tárca úgy fogalmazott, hogy "további intézkedésig" nem felvételizhetnek ezentúl nők felsőoktatási intézményekbe.

A tálib mozgalom 2021. augusztusi hatalomra jutása után Afganisztán lett a világon az egyetlen ország, ahol korlátozzák a lányok és a nők részvételét az oktatásban. Kezdetben a hatodik évfolyam felett tiltották meg a tizenéves lányoknak, hogy iskolába járjanak, a közelmúltban pedig már az egyetemi oktatásból is kizárták a nőket. A tálib vezetés a lépést azzal magyarázta, hogy az egyetemeken megsértették az iszlám öltözködési szabályokat, öbb helyen együtt oktatták a nőket és a férfiakat.

A tilalom Afganisztánban is közfelháborodást okozott, a nők több alkalommal az utcákra vonultak jogaik védelmében, több egyetemi professzor is lemondott tiltakozásul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×