eur:
393.29
usd:
367.95
bux:
65896.84
2024. április 24. szerda György
Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke és Chris Hemsworth ausztrál színész, Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Jeremy Renner, valamint Mark Ruffalo amerikai színészek, a Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame) című amerikai szuperhős akciófilm szereplőgárdájának tagjai (b-j) kézlenyomatuk megörökítése után a hollywoodi TCL Kínai színház előtt 2019. április 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Nina Prommer

Felvonta a sorompót a szuperhősök előtt Kína

A Marvel filmjeit három éven át minden különösebb indoklás nélkül tiltották ki az országból.

Többszáz millió dolláros jegybevétel-kiesést jelenthetett a Marvelt birtokló Disney-nek, hogy az elmúlt három évben a cenzorok nem engedték a szuperhősfilmeket az ázsiai országba.

A jeget a Fekete párduc 2. töri meg február hetedikén, majd február 17-én A Hangya és a Darázs: Kvantumánia kerül a kínai mozikba az NBC News értesülése szerint.

Legutoljára 2019-ben lehetett Marvel-filmet látni az országban: akkor a Bosszúállók: Végjáték és a Pókember: Idegenben még engedélyt kapott. A Pókember: Nincs hazaút, az Örökkévalók, a Doctor Strange az őrület multiverzumában és a Shang-chi és a tíz gyűrű legendája viszont már nem jutott vetítési engedélyhez, holott az utolsó a Marvel első olyan filmje,

melyben a legtöbb szereplő ázsiai színész.

A Kínai Filmadminisztráció, a Kínai Kommunista Párt propagandaosztályának a külföldi filmek bemutatását jóváhagyó részlege nem adott hivatalos magyarázatot a filmek tiltására. Szakértők szerint az okok között szerepelhet az LMBTQ+ karakterek szerepeltetése, a filmekben részt vevő személyek, például az "Örökkévalók" rendezője, Chloé Zhao Kínát kritizáló megjegyzései, valamint a kereskedelmi és egyéb kérdésekkel kapcsolatos szélesebb körű amerikai-kínai feszültségek.

A Marvel bejelentése nem említi, mi lesz a Kínában be nem mutatott filmek sorsa, és azt sem, a mostani filmeket miért viszi el Kínába.

A Marvel-rajongók az országban ugyanakkor üdvözlik a jelenséget, és szívesen látnák az elmúlt három évben kimaradt filmeket is mozijaikban.

Kiemelt jelentősége lehet az időzítésnek

Kína 2020-ban megelőzte Észak-Amerikát a világ legnagyobb filmpiacaként: ekkor a pandémia miatt az Egyesült Államokban és Kanadában csökkentek a jegyeladások. Tavaly az ország újra visszaesett a második helyre, mivel a rendkívül fertőző omikron variáns tömeges zárlatokat eredményezett az akkor zéró Covid megközelítés miatt

Mindkét Marvel-filmet a holdújév, Kína legnagyobb ünnepe után mutatják be, amelyet a szabályozók

általában a kínai hadsereget dicsőítő háborús eposzoknak és más hazai filmeknek tartanak fenn.

Az amerikai filmeknek jó hír, hogy a múlt hónapban bemutatott Avatar: A víz útja is műsoron maradhat az ünnep idején is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×