eur:
389.03
usd:
361.07
bux:
68658.64
2024. május 7. kedd Gizella
DETROIT, MICHIGAN - NOVEMBER 20: Damar Hamlin #3 of the Buffalo Bills walks through a tunnel during pregame against the Cleveland Browns at Ford Field on November 20, 2022 in Detroit, Michigan. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images)
Nyitókép: Gregory Shamus/Getty Images

Kétszer is újra kellett éleszteni a pályán összeeső NFL-játékost

A Buffalo Bills tájékoztatása szerint még mindig altatásban van Damar Hamlin, akinek állapotáról nagybátyja is nyilatkozott.

Azért tartják altatásban, hogy jobb esélye legyen a felépülésre - mondta el a játékosról Dorrian Glenn a CNN-nek, egyben imákat is kért unokaöccse felépüléséért.

"A szíve leállt, ezért kétszer is újra kellett éleszteni. Először a pályán még azelőtt, hogy elszállították volna, másodszor pedig a kórházba érezve. Nem szoktam sírni, de még életemben nem zokogtam úgy, mint akkor. Az unokaöcsém meghalt a pályán, de visszahozták az életbe" - mondta Glenn.

A 24 éves játékos a meccs első negyedében egy ütközést követően esett össze a pályán, majd szíve leállt, állapota jelenleg is kritikus, intenzív osztályon ápolják. Nagybátyja szerint hasára fektették, hogy ezzel elősegítsék a vér áramlását tüdejébe. Az orvosok szerint így nincs annyira megterhelve a tüdő.

A következő lépés az lesz, hogy levegyék a lélegeztetőgépről.

Sanjay Gupta, a CNN orvosszakértője szerint néha, amikor a szív nem ver jól, folyadék gyűlhet a tüdőben, ami megnehezíti az oxigénellátást. Véleménye szerint elképzelhető, hogy Hamlin szíve most sem működik teljesen jól, nem képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni. Erre megoldást jelent az altatás, mivel ebben az állapotban a szervezetnek kevesebb oxigénre van szüksége. Hasonló esetekben előfordulhat az is, hogy a testet hűtik.

Egyelőre nem ismert, mitől állhatott le a játékos szíve, de az NBC News-nak nyilatkozó szakértők szerint valószínű, hogy korábban teljesen egészséges volt, és a commodio cortis nevű ritka jelenség felelhet azért, hogy bekövetkezett az eset. Hari Tandri, a Vanderbilt University Medical Center szívritmuszavar-programjának igazgatója szerint ha az egészséges szívet egy adott időpontban tompa ütés éri, rendellenes és potenciálisan halálos ritmusba kezdhet.

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség szóvivője Comilla Sasson szerint nem az ütés ereje a meghatározó, hanem az, hogy mikor éri az ütés a szívet. A szív körülbelül másodpercenként egyszer pumpál oxigénben gazdag vért a testbe, és minden egyes szívdobbanásnál van egy aprócska pillanat - kevesebb, mint egy másodperc ötöde -, amely sebezhetővé teszi a szívet az ütésekkel szemben.

A szakértők szerint ez az a pillanat, amikor a mellkasra mért, pontosan a megfelelő helyre érkező ütés szívmegállásra késztetheti az egyébként egészséges szervet.

Az ilyen sérülést követő másodpercek kritikusak a beteg túlélése szempontjából, mondta Sasson. Minden egyes percnyi késlekedés az újraélesztés megkezdésével tíz százalékkal csökkenti a túlélés esélyét.

Amerikában évi 15-20 esetben következik be commotio cordis, főként baseball-, hoki- vagy lacrosse-meccseken.

A húsz év fölöttiek körében ritka a jelenség,

mivel ekkorra a bordakosár jobban védi a szívet az ilyen traumáktól.

Mivel az NFL-játékosok gyakorta esnek át egészségügyi szűréseken, valószínűtlen, hogy olyan probléma okozta volna a szívmegállást, amit nem vettek észre, és ha aneurizma miatt állt volna le a játékos szíve, már nyílt szívműtéten kellett volna átesnie. A legvalószínűbb az, hogy egy szerencsétlen pillanatban bekövetkező ütés miatt állt meg Damar Hamlin szíve.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×