eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
EU-zászlót lobogtat egy uniópárti tüntető a londoni parlamentnél 2019. szeptember 9-én. Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök kitart azon álláspontja mellett, miszerint a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik október 31-én, akár sikerül újratárgyalni a hivatali elődje, Theresa May által az Európai Unióval 2018. novemberben elért, a londoni alsóház által azonban háromszor is elvetett megállapodást, akár nem. A kormányfő leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Négy lábon áll a most induló svéd uniós elnökség

Tárnok Balázs (NKE) az InfoRádióban elmondta, a cseh elnökség a hajrában nagy eredményeket hozott, de marad munka Svédországnak bőven.

Január elsején Svédország veszi át az unió soros elnökségét Csehországtól.

Tárnok Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője az InfoRádióban elmondta, a svéd elnökség négy prioritásra épít, ezek

  1. a biztonság
  2. a versenyképesség
  3. a zöld átállás, zöld energia
  4. értékek, jogállamiság.

"Ezek illeszkednek a svéd belpolitikai kihívásokhoz, és az EU előtt álló kihívásokhoz is" - tette hozzá.

Hogy változhat-e az ukrán–uniós vagy az orosz–uniós viszony, arról azt mondta, a háború "rendkívüli mértékben" határozza meg a programot.

"Minden egyes programpontnál alapul veszik a háborús helyzetet, ebből indulnak ki. A svéd elnökség szeretné növelni a közös fellépési képességet, a továbbiakban is támogatni Ukrajnát, illetve általánosságban is megerősíteni a kontinens biztonságát."

A svédek és a finnek NATO-csatlakozásával kapcsolatban tisztázta, hogy Svédország azért 2023 első felében EU-s téren a saját elnökségére fog koncentrálni, ebben pedig a "stratégiai iránytűre", vagyis fokozni az unió védelmi, ellenállási képességét, ez egészíti ki a NATO-szövetséget.

Arról, hogy milyen feladatokat kell lezárni a következő hat hónapban, úgy fogalmazott, a fent említetteken kívül a szabad verseny értékelését láthatjuk majd, ennek megfelelően ösztönöznék majd a magánbefektetéseket is, például a digitalizáció terén.

"Ami ennél kicsit konkrétabb, az a zöld átállás, zöld energia ügye: egy javaslat szerint

az EU 2030-ig csökkentené a kibocsátását, az ehhez vezető tárgyalássorozatot kellene a svéd elnökségnek lezárnia, 2035-ig pedig ki kellene vezetni a fosszilis energiával üzemelő autókat;

a svéd elnökség azt mondja, hogy bár a magas energiaárak kezelése prioritás, egyúttal nagyon fontos, hogy a hosszútávú energiareform is megvalósuljon, és az unió leváljon az orosz energiáról, ami biztonsági kérdés is" – részletezte Tárnok Balázs.

A cseh elnökségről elmondta, a ciklus vége felé értek el nagy eredményeket, köztük Horvátország schengeni csatlakozását, ugyanitt viszont elmaradt Romániáé és Bulgáriáé.

"Egyértelmű siker volt viszont a helyreállítási alapról szóló tárgyalás lezárása jelentős sikerrel. Általában véve rendkívüli kihívásokkal terhelt időszakban vagyunk, ezért a cseh elnökség eredményeit is felemásnak lehet értékelni" – összegzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×