eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. december 13-án. Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitűzött célok, jelentette ki a területfejlesztési miniszter, miután az uniós tagállamok nagykövetei december 12-én pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet és annak hivatalos elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor feladatot adott - A kormány megigényli a Helyreállítási Alap hitelkeretének teljes összegét

Navracsics Tibor tárgyalhat Orbán Viktor megbízásából.

Orbán Viktor megbízásából Navracsics Tibor uniós pénzek felhasználásáért felelős miniszter tárgyal Brüsszelben a Helyreállítási Alap vissza nem térítendő és hitel részéről - derül ki a Magyar Közlönyből.

A Covid-válság miatt szükségessé vált Helyreállítási Alap nevű gigantikus segélycsomag Magyarországra eső részével kapcsolatos tervet tavaly év végén hagyta jóvá az Európai Bizottság, 27 feltétel (szupermérföldkő) teljesítéséért cserébe. A csomag teljes összege 6000 milliárd forint, de a kormány eddig csak a támogatási pénzek elköltéséről nyilatkozott, ez körülbelül 2400 milliárd forintos összeg.

A keddi Magyar Közlönyben azonban szerepel egy rendelet, amelyből kiderül: a maradék 3400 milliárd forint hitelkeretről tárgyalnia kell Navracsics Tibor uniós pénzekért felelős miniszternek. És bár a hivatalos szöveg szerint a kormány később változtathat a tervén, a rendelet a politikust a teljes összeg igényléséről való tárgyalásra kéri fel - írta a 24.hu.

“A hitel pontos mértékét az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni”

- szól a rendelet, vagyis az igényelni kívánt hitel mértékére a Lantos Csaba vezette tárcának lesz magyar részről kiemelt hatása. Ki kell dolgozniuk azt is, hogy a hitelt miként fogják összeegyeztetni a Helyreállítási Alap azon részével, amelyet a RePowerEU nevű energetikai átállásról szóló programra lehet elkölteni (ez a Helyreállítási Alap nagy része).

Ha elkészültek a számításokkal, Navracsics Tibornak kell letárgyalnia az igényelt összeget a bizottsággal.

Mint ismert, a Helyreállítási Alap vissza nem térítendő részéről december 31-éig kellett a kormánynak megegyeznie az EB-vel, a hitelként igényelt összegről viszont elég a nyár közepéig döntenie.

A portál megjegyzi, a mostani kamatkörnyezetben az EB nyújtotta hitel kifejezetten olcsónak számít.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×