INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

magyar közlöny

helyreállítási alap

tárgyalás

navracsics tibor

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. december 13-án. Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitűzött célok, jelentette ki a területfejlesztési miniszter, miután az uniós tagállamok nagykövetei december 12-én pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet és annak hivatalos elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.

Orbán Viktor feladatot adott - A kormány megigényli a Helyreállítási Alap hitelkeretének teljes összegét

Infostart

Navracsics Tibor tárgyalhat Orbán Viktor megbízásából.

Orbán Viktor megbízásából Navracsics Tibor uniós pénzek felhasználásáért felelős miniszter tárgyal Brüsszelben a Helyreállítási Alap vissza nem térítendő és hitel részéről - derül ki a Magyar Közlönyből.

A Covid-válság miatt szükségessé vált Helyreállítási Alap nevű gigantikus segélycsomag Magyarországra eső részével kapcsolatos tervet tavaly év végén hagyta jóvá az Európai Bizottság, 27 feltétel (szupermérföldkő) teljesítéséért cserébe. A csomag teljes összege 6000 milliárd forint, de a kormány eddig csak a támogatási pénzek elköltéséről nyilatkozott, ez körülbelül 2400 milliárd forintos összeg.

A keddi Magyar Közlönyben azonban szerepel egy rendelet, amelyből kiderül: a maradék 3400 milliárd forint hitelkeretről tárgyalnia kell Navracsics Tibor uniós pénzekért felelős miniszternek. És bár a hivatalos szöveg szerint a kormány később változtathat a tervén, a rendelet a politikust a teljes összeg igényléséről való tárgyalásra kéri fel - írta a 24.hu.

“A hitel pontos mértékét az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni”

- szól a rendelet, vagyis az igényelni kívánt hitel mértékére a Lantos Csaba vezette tárcának lesz magyar részről kiemelt hatása. Ki kell dolgozniuk azt is, hogy a hitelt miként fogják összeegyeztetni a Helyreállítási Alap azon részével, amelyet a RePowerEU nevű energetikai átállásról szóló programra lehet elkölteni (ez a Helyreállítási Alap nagy része).

Ha elkészültek a számításokkal, Navracsics Tibornak kell letárgyalnia az igényelt összeget a bizottsággal.

Mint ismert, a Helyreállítási Alap vissza nem térítendő részéről december 31-éig kellett a kormánynak megegyeznie az EB-vel, a hitelként igényelt összegről viszont elég a nyár közepéig döntenie.

A portál megjegyzi, a mostani kamatkörnyezetben az EB nyújtotta hitel kifejezetten olcsónak számít.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018