eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Hszi Csin-ping kínai elnököt köszöntő emberek kínai zászlókat lengetnek Hongkongban 2022. július 1-jén. Hszi Csin-pin John Lee új hongkongi kormányzó beiktatási ünnepségére érkezett Hongkongba. A brit koronagyarmat 1997-ben július 1-jén került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá.
Nyitókép: Hongkong, 2022. július 1.

Hongkong himnuszügye nem hajlítja meg a Google szabályait

A Dicsőség Hongkongnak címet viselő, az ellenállást jelképező dal a keresési találatok közti hátra sorolását akarja elérni Hongkong.

A közelmúltban két sporteseményen is ezt a dalt játszották le véletlenül a kínai himnusz helyett a hongkongi atlétáknak: John Lee, Hongkong kínai vezetője morális alapon követeli, hogy a dal helyett a nemzeti himnusz jelenjen meg első számú találatként. A Google ugyanakkor elzárkózik attól, hogy eleget tegyenek a kérésnek – írja a BBC.

"A Google naponta több milliárd keresést kezel, ezért olyan rangsorolási rendszereket építünk, amelyek automatikusan releváns, jó minőségű és hasznos információkat tesz közzé. Nem manipuláljuk manuálisan az organikus webes listákat, hogy meghatározzuk egy adott oldal rangsorolását" – közölte a cég az AFP-vel.

A múlt hónapban egy dél-koreai rögbimeccsen a kínai himnusz helyett csendült fel ez a dal: az Ázsiai Rögbi Szövetség szerint rossz zenét töltöttek le, miután a "Hongkong himnusza" kifejezésre adott első számú keresési eredményt választották az internetről. Susanna Lin súlyemelőnek is ezt a dalt játszották le egy dubaji díjátadón.

Chris Tang, Hongkong biztonsági főnöke azzal vádolja a Google-t, hogy kettős mércét alkalmaz, hiszen Európában törli az egyes személyekkel kapcsolatos keresési találatokat egy uniós bírósági döntés értelmében, ha az érintettek bizonyítják, hogy azok téves információt tartalmaznak.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-bin azt mondta, Peking támogatja a hongkongi kormánynak a "nemzeti himnusz méltóságát fenntartó" intézkedéseit. Véleménye szerint az internetes cégek

kötelessége hiteles információkat szolgáltatni.

A Google szolgáltatásai be vannak tiltva Kínában, ugyanakkor elérhetők Hongkongban, ahol a cég önálló irodával is rendelkezik. Kapcsolatba léptek a hongkongi kormánnyal, hogy beszámoljanak arról, hogyan működik keresőjük.

"Nem távolítjuk el a webes találatokat, kivéve a globális irányelvek dokumentációjában meghatározott konkrét okokból" – áll a vállalat közleményében. Tang és Lee szerint is újra kérelmezni fogja kormányuk a változtatást.

Nem ez az első eset, hogy a Google összetűzésbe keveredik a hongkongi hatóságokkal. A vállalat a nemzetbiztonsági törvény hatályba lépése után felfüggesztette az együttműködést a hongkongi rendőrséggel az adatkérésekkel kapcsolatban. Ez a törvény törte le a demokratikus tiltakozásokat Hongkongban.

Az év elején a Google tulajdonában lévő YouTube megszüntette John Lee csatornáját

azzal az indoklással, hogy Lee urat az USA szankciókkal sújtotta a polgári szabadságjogok korlátozása miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×