eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Salih Mustafa vádlott, a koszovói hírszerző ügynökség volt vezetője, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik volt parancsnoka az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság hágai tárgyalótermében első nyilvános meghallgatásán 2021. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP pool/Sem Van Der Wal

Háborús bűnök miatt Hágában elítélték a koszovói hírszerzés egykori vezetőjét

Salih Mustafát 26 év börtönbüntetésre ítélték. Ő volt a koszovói hírszerző ügynökség vezetője az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején.

Ez az első ítélet, amelyet az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges bíróság hozott meg 2015-ös megalapítása óta.

Salih Mustafát az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) kötelékében, a koszovói börtönökben elkövetett kínzások és gyilkosságok miatt ítélték el.

Az 50 éves volt titkosszolgálati vezető tagadta a vádakat.

Az ítélet ellen 30 napon belül fellebbezhet. Az ítéletben kimondták, hogy Salih Mustafa áldozatai főként olyan koszovói albánok voltak, akik nem értettek egyet az UCK nézeteivel, és bizonyítást nyert, hogy a férfi személyesen is részt vett legalább két fogoly verésében és kínzásában, és engedélyezte, hogy egyik beosztottja egy másik foglyot addig kínozzon, amíg az később bele nem halt sérüléseibe.

Az UCK egykori parancsnokai a szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges ügyészség szerint legalább száz gyilkosságért felelhetnek.

Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

Az UCK tettei máig vitatottak. Megvádolták azzal is, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű embereket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is előkerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×