eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Az oroszokhoz csempészhetett amerikai katonai technikát egy héttagú bűnszervezet

Öt orosz és két amerikai állampolgárt vádolnak pénzmosással, valamint azzal, hogy amerikai cégektől próbáltak katonai technológiát szerezni az orosz védelmi ágazat részére.

A gyanúsítottak egyike a feltételezések szerint az FSZB tagja, a vádak sorát mesterlövészek használta lőszerek csempészete is tarkítja.

Hármójukat őrizetbe vették, négy orosz azonban még szabadlábon van a BBC értesülése szerint. Az ellenük összeállított vádirat összesen 16 pontot tartalmaz.

Ellenőrzött árukat juttattak ki az USA-ból

A dokumentum szerint a vádlottak jogellenesen vásároltak és exportáltak rendkívül érzékeny és szigorúan szabályozott elektronikus alkatrészeket,

amelyek egy része nukleáris és hiperszonikus fegyverek, kvantumszámítógépek és más katonai alkalmazások fejlesztéséhez használható.

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter kijelentette, hogy minisztériuma és Amerika nemzetközi partnerei "nem fogja tűrni az orosz hadsereg háborús erőfeszítéseinek támogatására irányuló bűnös terveket". Ezzel a Vlagyimir Putyin orosz elnök által február 24-én indított ukrajnai invázióra utalt.

Észtországon át zajlott a csempészet

"Mivel három vádlottat őrizetbe vettünk, megszakítottuk azt a beszerzési hálózatot, amelyet a vádlottak és az orosz hírszerző szolgálatok használtak mesterlövészpuskák lőszerének és érzékeny elektronikus alkatrészek Oroszországba történő csempészésére használhattak" - mondta Garland.

A vádirat mind az öt vádlottat megnevezte, köztük a gyanúsított FSZB-tisztet, a 48 éves Vadim Konoscsenok. Őt Észtországban tartóztatták le és az Egyesült Államok

kiadatási eljárás indítanak vele szemben.

A vádak szerint Konoscsenok amerikai eredetű termékeket csempész vagy szállít Észtországból Oroszországba. Ezek közt kettős felhasználású elektronikai cikkeket, katonai minőségű taktikai lőszereket és más exportellenőrzött termékek is találhatók.

Harminc év börtönre is számíthatnak

Ha a vádlottakat elítélik, akár 30 évet is börtönben tölthetnek. Konoscsenok mellett Jevgenyij Grinin, Alekszej Ippolitov, Borisz Livsic és Szvetlana Szkvorcova orosz állampolgárok, valamint két amerikai állampolgár, Alekszej Brajman és Vadim Jermolenko kell, hogy feleljen állítólagos tetteiért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×