eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Recep Tayyip Erdogan török (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélése az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) hatodik csúcstalálkozóján a kazahsztáni fővárosban, Asztanában a kétnapos esemény első napján, 2022. október 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vjacseszlav Prokofijev

Erdogan–Putyin tárgyalásról számolt be Isztambul

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ukrán gabona exportját biztosító kereskedelmi folyosó más árukkal való kibővítéséről beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – közölte a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint Erdogan a beszélgetés során azt mondta: a gabonafolyosó keretében hozzáláthatnak ahhoz a munkához, amely más élelmiszerek, majd fokozatosan más áruk exportját tenné lehetővé.

A két vezető emellett energiaügyi kérdésekről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális ügyekről, köztük a terrorizmus elleni harcról is egyeztetett.

Utóbbival kapcsolatban Erdogan a 2019 októberében Szocsiban aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás fontosságára emlékeztette orosz hivatali kollégáját, amelynek értelmében a török-szíriai határ szíriai oldalát 30 kilométeres sávban meg kell "tisztítani" az Ankara által terroristának tekintett észak-szíriai kurd milíciáktól. A török államfő hangsúlyozta, hogy országa továbbra is célpontja a kurd fegyveresek terrortámadásainak.

Törökország november 20-án légicsapássorozatot indított az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen. Később Erdogan többször hangoztatta, hogy Ankara "a megfelelő pillanatban" újabb szárazföldi hadműveletet indíthat a régióban. A fenyegető offenzíva tükrében Oroszország csapatokat küldött Tell-Rifát város térségébe, amelyet kurd erők ellenőriznek.

Megerősítette a megbeszélés tényét és témáit a Kreml

Az orosz-török kereskedelmi és energetikai projektek rekordszintű növeléséről, a gabonakereskedelemről és a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a felek méltatták a kereskedelmi forgalom rekordméretű növekedését, és különös hangsúlyt fektettek a közös energiaprojektekre, mindenekelőtt a gáziparban. Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke minapi isztambuli megbeszéléseit követően a felek folytatták a véleménycserét a törökországi regionális gázközpont megépítésének kezdeményezéséről.

A két vezető az ukrán gabonának a fekete-tengeri kikötőkből történő elszállításáról, valamint az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya kiviteléről szóló július 22-i isztambuli megállapodásokról is eszmét cserélt.

"Ez az alku átfogó jellegű, megköveteli az Oroszországból érkező szállítások előtt álló akadályok elhárítását a leginkább rászoruló országok szükségleteinek kielégítése érdekében" - fogalmazott a közlemény.

Putyin vázolta Erdogannak az Ukrajna körül kialakult helyzet orosz elvi értékelését.

A két elnök a 2019-es orosz-török egyetértési megállapodás betartásával összefüggésben a szíriai rendezésre is kitért. A Kreml sajtószolgálata rámutatott, hogy az ügyben a két ország védelmi és külügyminisztériuma intenzív kapcsolatban áll egymással.

(Nyitóképünkön Recep Tayyip Erdogan török (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélése az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) hatodik csúcstalálkozóján a kazahsztáni fővárosban, Asztanában a kétnapos esemény első napján, 2022. október 13-án.)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×