eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Abstract of an industrial chemical oil spill on the water surface releasing streaks of hazardous pollutants into the environment.
Nyitókép: JohnDWilliams/Getty Images

Kétmillió liter nyersolaj jutott egy folyóba

Mintegy 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki az Egyesült Államok és Kanada között elnyúló Keystone vezetékből, a kifolyt mennyiségből egy olimpiai úszómedencét is meg lehetne tölteni - közölték a szövetségi hatóságok magyar idő szerint szombat hajnalban.

A szivárgást először szerdán, egy folyóban észlelték.

A kőolaj-vezetéket működtető, kanadai TC Energy vállalat azonnal kezelésbe vette a sérült vezetéket, pénteken pedig vizsgálatot indítottak a szivárgás okának feltárására.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal közlése szerint az elmúlt napokban földgátat hoztak létre az érintett folyóban a további szennyezés megfékezése érdekében.

A 240 kilométeres Keystone vezeték Kanadából az amerikai Oklahoma és Texas államokba szállít kőolajat, ahol üzemanyagot és egyéb olajtermékeket állítanak elő a nyersanyagból.

A szerdai Keystone-szivárgás az amerikai közlekedési minisztérium közlése szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete. Az efféle balesetek és egyéb következmények miatt a környezetvédők sok éven át hevesen tiltakoztak a tervezett, 1900 kilométer hosszú, Keystone XL vezeték kiépítése ellen. Nyomásgyakorlásuk célba ért, Joe Biden amerikai elnök 2021 januárjában ugyanis véglegesen visszavonta a vezeték megépítésének engedélyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×