INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

lng

joe biden

rishi sunak

Az LNG Rivers nevű tartályhajó, amely 135.000 köbméter gázt képes szállítani.

Itt a nagy amerikai–angol LNG-megállapodás

Infostart / MTI

Nagyjából 10 milliárd köbméter földgáznak megfelelő LNG-mennyiséget szállít nagy-britanniai fogadóterminálokba az Egyesült Államok következő évben. Ez több mint a kétszerese az eddig importált mennyiségnek.

Átfogó együttműködési programot indított az energiaellátás biztosítására a brit és az amerikai kormány. A kezdeményezést, amelynek keretében az Egyesült Államok már jövőre jelentősen megemelt mennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít Nagy-Britanniának, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök jelentette be közös nyilatkozatában.

A Downing Street ismertetése szerint a brit-amerikai energiabiztonsági partnerségnek nevezett együttműködési keretrendszer fő célkitűzései közé tartozik az orosz energiahordozó-exporttal szembeni globális függés csökkentése, az energiapiacok stabilizálása, valamint az energiahatékonyság, a nukleáris és a megújuló energiaforrások területén folyó együttműködés erősítése.

Sunak és Biden közös közleménye kiemeli, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja okozta az energiaárak kiugró emelkedését a nemzetközi piacokon.

Ennek következtében emelkedtek a megélhetési költségek is, és erre válaszul a brit-amerikai kezdeményezés keretében létrehozandó közös munkacsoport elsődleges fontosságú céljai között szerepel a Nagy-Britanniába és a szélesebb európai piacra irányuló amerikai LNG-szállítások tartós növelése.

Ennek jegyében

az Egyesült Államok már a következő egy évben legalább 9-10 milliárd köbméter földgáznak megfelelő LNG-mennyiséget szállít nagy-britanniai fogadóterminálokba.

Ez több mint a kétszerese az eddig importált mennyiségnek: a londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Nagy-Britannia 2021-ben 3,9 milliárd köbméternek megfelelő mennyiségű cseppfolyósított földgázt vásárolt az Egyesült Államoktól.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a kezdeményezés bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában kiemelte: Nagy-Britannia és az Egyesült Államok együttesen biztosítja, hogy az energiahordozók globális árfolyamát és a két ország ellátásának biztonságát a jövőben soha többé ne manipulálhassa "pillanatnyi szeszélyének megfelelően egy hanyatló rezsim".

Sunak szerint a brit-amerikai partnerségi kezdeményezés csökkenti a brit fogyasztók energiaszámláit, és elősegíti, hogy Európa egyszer és mindenkorra véget vethessen az orosz energiahordozó-szállításokkal szembeni függésének.

London már korábban bejelentette, hogy az idei év végéig beszünteti az orosz nyersolaj importját, és a brit kormány többször hangoztatta azt az álláspontját, hogy az egész világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.

Nyitókép: Wikipédia
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018