eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ukrán nemzeti gárdisták az orosz állásokra készülnek tüzelni légvédelmi gépágyújukkal a kelet-ukrajnai Harkivi területen 2022. november 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Marijenko

Volodimir Zelenszkij: százezer halottja lesz idén Oroszországnak

Az ukrán elnök szerint elkeseredett harcok folynak az ország keleti megyéiben, délen pedig valami készül.

Volodimir Zelenszkij arra számít, hogy az orosz hadsereg veszteségei az év végére elérhetik a százezer halottat és ebben még nincsenek benne az elesett Wagber zsoldosok. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy az oroszok a súlyos veszteségeik ellenére tovább erőltetik az előrenyomulást az ország keleti részén.

Bár Harkiv környékén és Luhanszk, valamint Donyeck megyékben súlyos harcok folynak, a helyzet alig változottaz elmúlt hetekben - tetet hozzá Volodimir Zelenszkij.

Eközben az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg kedden újabb csapásokat mért a polgári infrastruktúrára.

Összesen 26 légicsapásról és egy rakétatámadásról érkezett hír.

A vezérkar egyúttal bírálta, hogy Fehéroroszország továbbra is lehetővé teszi, hogy az oroszok csapásmérésre használják területét és légterét.

Ezzel egyidőben érkezett hír arról, hogy Dnyipropetrovszk megyében található Nikolpolra tüzérségi tűz zúdult szerdára virradóra. Nikolpol a Dnyeper (Dnyipro) folyó partján fekszik Dél-Ukrajnában.

Ugyanakkor az ukrán határhoz közeli oroszországi Brjanszkban kigyulladt egy állami üzemanyagraktár - számolt be a helyi kormányzó. A tűzoltóknak szerda reggelre sikerült megfékezniük a tűz terjedését. Egyelőre nem tudni, hogy miért kapott lángra a létesítmény. Az Izvesztyija című orosz napilap értesülései szerint egy drón bombát dobott a dízellel teli tartályokra.

Eközben a szomszédos oroszországi Kurszkban áramkimaradások voltak, amelyeket szintén az ukránokkal hoztak összefüggésbe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×