eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Olaf Scholz német kancellár beszél a berlini kancellária épületében tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 4-én. A kancellár bejelentette, hogy a német szövetségi kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Kemény szakmai kritikát kapott a német kormány energiapolitikája

Vegyes mérleget vont a szűken egy éve hivatalban lévő hárompárti koalíciós kormány energiapolitikájáról a tekintélyes müncheni gazdaságkutató intézet, az Ifo. Az értékelés szerint első évében a koalíció az energiaválság elleni harcban ért el ugyan sikereket, de történtek mulasztások is.

Az Ifo elnöke, Clement Fuest szerint a szociáldemokrata pártból (SPD), a Zöldek Pártjából és a liberális FDP-ből álló koalíció hibájaként róható fel, hogy az általa hozott intézkedések kidolgozásában mulasztásokat követett el. Alapjában véve túl sok tervet elsietve jelentettek be, mégpedig anélkül, hogy ezek várható következményeit előzetesen elemezték volna.

Az elnök példaként hozta fel a gázárat kiegészítő, az importáló vállalatok stabilizálását célzó pótlék, a Gasumlage októberre tervezett bevezetését, majd a heves bírálatok nyomán történt visszavonását. Fuest kifogásolta azt is, hogy

a koalíció túl későn reagált a fenyegető földgázhiányra.

A válság hatásainak enyhítése érdekében hatalmas összegeket irányoztak elő, anélkül, hogy pontosan tudták volna, mire is költik a pénzt – hangoztatta az Ifo vezetője. Fuest szerint nem ez a helyes út. Szerinte már márciusban egyértelmű volt, hogy lépni kell a földgáz drágulásának ellensúlyozása érdekében. Az azt követő hat hónapban azonban túlzottan kevés történt.

A politikában a reagálás rendkívül fontos – jelentette ki az Ifo vezetője, aki szerint már márciusban tárgyalni kellett volna a gázellátókkal.

A gazdasági szakértő ugyanakkor úgy értékelte, hogy a legrosszabb forgatókönyveket sikerült elkerülni. Utalt arra, hogy gáztározók feltöltöttek, és új, a cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas terminálok bevetésre készek. Fuest szerint ez a hárompárti, 2021december eleje óta hivatalban lévő kormánykoalíció sikere.

Az intézet elnöke szerint "drámaian csökkent" annak valószínűsége, hogy a tél késői szakaszában a földgázkészletekkel való szigorú takarékosságra kerülne sor.

Nagyon nagy pech lenne, és nagyon hideg télnek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy egyáltalán gázellátási hiány léphessen fel

– fogalmazott Fuest. Ennek kapcsán az Ifo elnöke helyes intézkedésnek nevezte, hogy a három, még funkcionáló atomerőmű tovább működhet. Azzal azonban nem értett egyet, hogy a működés meghosszabbítása csak áprilisig szól. Értékelése szerint a három erőmű további működésének korlátozása szükségtelen volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×