eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tüntetők vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. A tüntetők a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követően, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak.
Nyitókép: Mark R. Cristino

Rohamosan fogy a kínai lakosság türelme

Tüntetések voltak vasárnap Pekingben, Sanghajban és Vuhanban a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt.

Sanghajban, Kína legnépesebb városában egy Ürümcsiről elnevezett utcában tartottak gyertyás virrasztást szombat este a helyiek, amely vasárnap hajnalban tüntetésbe csapott át.

A nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben november 24-én kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben – amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott – tízen életüket vesztették, és többen megsérültek.

Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már

száz napja karanténban vannak.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint Sanghajban erőteljes rendőri jelenlét mellett zajlott a tüntetés. A tiltakozók fehér papírlapokat tartottak a magasba a cenzúra jelképeként. Később azt kiabálták: „oldjátok fel a vesztegzárat Ürümcsiben, oldjátok fel a vesztegzárat Hszincsiangban, oldjátok fel a vesztegzárat egész Kínában”.

Szemtanúk beszámolója és videofelvételek tanúsága szerint egy nagyobb csoport a Kínai Kommunista Párt és Hszi Csin-ping elnök uralmának végét követelte.

Eközben a neves pekingi Csinghua Egyetemen, Hszi Csin-ping alma materében békés tüntetés zajlott a járványellenes korlátozások miatt. A tiltakozók elénekelték a kínai himnuszt, egyikük pedig gyújtó hangvételű beszédet tartott, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy szólaljanak fel a nekik nem tetsző intézkedések ellen.

Vasárnap este több százan vettek részt egy korlátozásellenes megmozduláson Vuhanban, ahol a koronavírus-járvány három évvel ezelőtt kezdődött.

Gyertyás virrasztást tartottak Nancsingban, míg Lancsouban a helyiek tesztfülkékre és az egészségügyi dolgozók sátrára támadtak rá. Több tiltakozó azért lázongott, mert annak ellenére került karanténba, hogy nem volt pozitív a koronavírus-tesztje.

Kínában az alacsony esetszámok ellenére továbbra is a zéró Covid-politika van érvényben, miközben a világ nagy részén feloldották a korlátozások többségét. Peking szerint a zéró Covid-politika nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszer. A lakosság egyre elégedetlenebb az óvintézkedésekkel, amelyek a gazdaságot is erősen megterhelik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×