eur:
389.15
usd:
357.27
bux:
73259.6
2024. július 22. hétfő Magdolna
Tüntetők vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. A tüntetők a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követően, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak.
Nyitókép: Mark R. Cristino

Rohamosan fogy a kínai lakosság türelme

Tüntetések voltak vasárnap Pekingben, Sanghajban és Vuhanban a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt.

Sanghajban, Kína legnépesebb városában egy Ürümcsiről elnevezett utcában tartottak gyertyás virrasztást szombat este a helyiek, amely vasárnap hajnalban tüntetésbe csapott át.

A nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben november 24-én kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben – amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott – tízen életüket vesztették, és többen megsérültek.

Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már

száz napja karanténban vannak.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint Sanghajban erőteljes rendőri jelenlét mellett zajlott a tüntetés. A tiltakozók fehér papírlapokat tartottak a magasba a cenzúra jelképeként. Később azt kiabálták: „oldjátok fel a vesztegzárat Ürümcsiben, oldjátok fel a vesztegzárat Hszincsiangban, oldjátok fel a vesztegzárat egész Kínában”.

Szemtanúk beszámolója és videofelvételek tanúsága szerint egy nagyobb csoport a Kínai Kommunista Párt és Hszi Csin-ping elnök uralmának végét követelte.

Eközben a neves pekingi Csinghua Egyetemen, Hszi Csin-ping alma materében békés tüntetés zajlott a járványellenes korlátozások miatt. A tiltakozók elénekelték a kínai himnuszt, egyikük pedig gyújtó hangvételű beszédet tartott, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy szólaljanak fel a nekik nem tetsző intézkedések ellen.

Vasárnap este több százan vettek részt egy korlátozásellenes megmozduláson Vuhanban, ahol a koronavírus-járvány három évvel ezelőtt kezdődött.

Gyertyás virrasztást tartottak Nancsingban, míg Lancsouban a helyiek tesztfülkékre és az egészségügyi dolgozók sátrára támadtak rá. Több tiltakozó azért lázongott, mert annak ellenére került karanténba, hogy nem volt pozitív a koronavírus-tesztje.

Kínában az alacsony esetszámok ellenére továbbra is a zéró Covid-politika van érvényben, miközben a világ nagy részén feloldották a korlátozások többségét. Peking szerint a zéró Covid-politika nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszer. A lakosság egyre elégedetlenebb az óvintézkedésekkel, amelyek a gazdaságot is erősen megterhelik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×