INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

ensz

emberölés

nők

Elképesztően sok nőt ölt meg a családja

Elképesztően sok nőt ölt meg a családja

Infostart / MTI

Becslések szerint a világon 45 ezer nőt és lányt öltek meg családtagjai 2021-ben az ENSZ szerdán közzétett adatai alapján.

A tavaly a világon megölt mintegy 81 100 nő és lány több mint felének valamely családtagja - férje, partnere vagy más hozzátartozója - okozta a halálát.

Az ENSZ nőügyi, valamint kábítószer- és bűnügyi hivatala szerint a számok "ijesztően nagyok", de a nőgyilkosságok - vagyis azok a bűntények, amikor valakit a neme miatt ölnek meg - valódi száma ennél is magasabb lehet. Az elmúlt tíz évben nagyjából változatlan volt a nőgyilkosságok hivatalos száma - idézte a tanulmányt a brit The Guardian online kiadása.

Tavaly a családtagok által elkövetett nőgyilkosságok közül a legtöbb, 17 800 Ázsiában történt. A kutatás azonban kimutatta, hogy Afrikában a legnagyobb a kockázata, hogy egy nőt megöljenek a családtagjai. Afrikában százezer nőből mintegy 2,5 lesz a családtagok áldozata, Amerikában 1,4, Óceániában 1,2, Ázsiában 0,8, Európában 0,6 az arány.

A koronavírus-járvány 2020-as kezdete egybeesett a nőgyilkosságok jelentős növekedésével Észak-Amerikában, Nyugat- és Dél-Európában. Az Európa és Amerika 25 országában felvett adatok szerint az emelkedés a férjeken és élettársakon kívüli más családtagok számlájára írható gyilkosságok miatt következett be.

A gyilkosságot túlnyomó többségét - 81 százalékát - férfiak és fiúk ellen követik el a világon, őket fenyegeti leginkább az a veszély, hogy családon kívüli elkövető öli meg őket. A 2021-ben meggyilkolt férfiak és fiúk csak mintegy 11 százaléka a lett partnere vagy hozzátartozója áldozata.

Nyitókép: Unsplash
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018