eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójára szervezett Holokauszt Világfórumon a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet és Emlékmúzeumban 2020. január 23-án
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Emmanuel Dunand

Kilenc éve után ismét csengett a telefon Ankarában

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a "kapcsolatok új korszakáról".

Netanjahu legutóbb 2013-ban beszélt a török elnökkel, amikor bocsánatot kért a Marmara hajón történt erőszakos incidens miatt. A 12 perces csütörtöki telefonhívásban abban állapodtak meg, hogy a két ország közötti kapcsolatok "új korszakának" megteremtéséért fognak cselekedni.

Netanjahu hivatala bejelentette, hogy a miniszterelnök-jelölt részvétét fejezte ki a héten Isztambulban történt terrortámadás áldozatai iránt, és felajánlotta Izrael segítségét a terrorizmus elleni küzdelemben.

Erdogan köszönetet mondott neki, és részvétét fejezte ki a keddi arieli támadás három izraeli áldozata miatt.

Erdogan korábban már gratulált Netanjahunak választási győzelméhez, és ezt a beszélgetés során megismételte.

Netanjahu hivatala szerint a felek megállapodtak abban, hogy Törökország és Izrael kapcsolatában egy új korszak létrehozásán fognak dolgozni együtt. Emellett

megvitatták a két ország gazdasági és politikai kapcsolatainak jelentős erősítését célzó lépéseket is.

A két ország augusztusban jelentette be, hogy teljes körűen helyreállítják a 2018-ban felfüggesztett diplomáciai kapcsolatokat. Az Izrael és Törökország közötti megújított biztonsági együttműködésről is beszéltek, miután júliusban már egyeztettek a biztonságiak egy Törökországban végrehajtani tervezett iráni merénylet megakadályozásában.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×